Aan het einde van een turbulent jaar 2021 zitten we in de zoveelste golf met Covid-19 in de hoofdrol. Het virus is nog steeds onder ons. Het virus is er ook schuldig aan dat nagenoeg alle evenementen waaronder de COM Reünie omgeven met sport en spel, de Nederlandse Veteranendag, de Indië Herdenking in Roermond, het jaarlijkse Korpsconcert in De Doelen en de 55ste verjaardag van het Mariniersmonument in Sittard weer afgelast moesten worden.

De ceremoniële herdenking van korpsverjaardag vond dit jaar plaats in een sfeervolle ingerichte Johan de Wittzaal op de Van Ghentkazerne te Rotterdam.
De bestuursleden van de COM – Onderafdelingen probeerden de vereniging toch draaiende te houden. Weliswaar met zeer beperkte activiteiten, echter vanwege het virus met extra alertheid en aandacht voor onze leden.

Het risico dreigt voor onze COM-leden van eenzaamheid. Dit vraagt van ons ook om creativiteit. Laten we er met elkaar voor zorgen dat we hier goed uit komen. De leden worden opgeroepen op het vlak van zorgverlening alert te zijn en bij signalering van leed of zorgen de afdelingsvoorzitters te waarschuwen en te informeren. Voor vele is de stap naar hulp lastig door enerzijds het eigen eergevoel – als marinier los je dat zelf op. We kunnen mogelijk wat betekenen voor deze leden wanneer het bestuur wordt geïnformeerd.

 

De virusdreiging zorgt er ook voor dat Defensie erg voorzichtig is met het toelaten van ons tijdens o.a. de finex en beëdiging van nieuwe mariniers. Blok 21-02 zou op vrijdag 3 december de finexweek afsluiten. Op 18 november 2021 werd door de MOK leiding, n.a.v. de aangescherpte COVID-maatregelen, de beslissing genomen om de binnenkomst in aangepaste vorm te doen plaats vinden. De binnenkomst werd vervroegd naar 05:00 uur en was niet toegankelijk voor familie, vrienden en COM-leden.
De beëdiging op 17 december van 57 nieuwe mariniers is uitgesteld naar 2022.

De COM-ledenwerving onder de nieuwe mariniers staat bijna twee jaar stil terwijl de opleiding van ca.4 blokken per jaar doorgaan.

Tot slot wens ik u en de uwen namens het Dagelijks Bestuur fijne feestdagen en een goed en gezond 2022 toe.

Tekst: Webmaster Jaap C. de Bruin
Foto: Korpsverjaardag Jaap C. de Bruin
Video & Oliebollenfoto Pixabay.com