De herdenkingen op 4 mei en de vieringen op 5 mei kunnen weer doorgaan met publiek. Ook de Nationale Herdenkingen in de Provincie zijn weer openbaar toegankelijk.

Het jaarthema voor de herdenkingen en vieringen is dit keer Vrijheid in verbondenheid. Hiermee benadrukt het Nationaal Comité dat onze vrijheid onlosmakelijk is verbonden met de vrijheid van de ander. De oorlog in Oekraïne toont hoe kwetsbaar vrijheid is en sterkt het Nationaal Comité in zijn opdracht om oorlogsslachtoffers te herdenken en het belang van vrijheid, democratie en rechtsstaat uit te dragen.

Het Nationaal Comité hoopt dat alle Nederlanders op hun eigen manier invulling zullen geven aan 4 mei. Door het bezoeken van een van de talrijke herdenkingen, door om 20.00 uur twee minuten stilte in acht te nemen, door het leggen van bloemen bij een van de bijna vierduizend oorlogsmonumenten of door het halfstok hangen van de Nederlandse vlag.

Signaal Taptoe

Signaal Taptoe: Peter van Dinther

Het Signaal Taptoe is een trompetsignaal dat vroeger in kazernes werd gebruikt om het einde van de dag aan te kondigen. Tegenwoordig wordt het signaal in Nederland gebruikt bij herdenkingen en begrafenissen. Zo wordt op 4 mei het signaal gespeeld voorafgaand aan de 2 minuten stilte tijdens de Nationale Herdenking.

Bron tekst: Comité 4 en 5 mei
Tekstbewerking: Jaap C. de Bruin
Foto ‘Vallende Man’: Ben van Bohemen / NIOD
Begraafplaats Crooswijk