Rotterdam, vrijdag 20 augustus 2021.
65 mariniers hebben kort voor de verlofperiode de Finex-week afgerond en zijn vandaag, vrijdag 20 augustus 2021 beëdigd. Genodigden komen voor de tweede keer in korte tijd wat onwennig de Van Ghentkazerne binnen. Onder begeleiding van een korporaal gaan de genodigden naar de Johan de Wittzaal, waar reeds de koffie of thee en de welbekende plak cake gereed staan.

 

Als gevolg van de nog geldende Covid-19 beperkingen mochten de te beëdigen mariniers drie familieleden of vrienden uitnodigen om bij de ceremonie aanwezig te zijn. Standaard is dat na het doorlopen van de  Eerste Militaire Vorming (EMV) opleiding de Beëdiging plaats vindt en de aspirant marinier de speciale opleidingsbaret, zwart vlak met rode rand, ontvangt.

 

 

 

 

 

Je proeft bij de gasten een aangename gespannen sfeer.  Adjudant Marnix Haverkamp en Richard Boudewijn verwelkomen in een korte toespraak de ouders, vrienden en vriendinnen. Nadat enige aanwezige naar voren waren uitgenodigd werd met hen een ontspannen gesprekje gevoerd en ontvingen zij een presentje.
Tevens werd ingegaan op de waarden van de eed of belofte. De marinier zweert of beloofd trouw aan het vaandel van het Korps Mariniers, ‘trouw aan de Koning, gehoorzaamheid aan de wetten en onderwerping aan de krijgstucht’.

 

 

Ceremonieel

Om 09:30 uur ving met een roffel van de tamboer het ceremonieel aan. Luitenant-kolonel der mariniers Christ van Dinteren, C-MOC verwelkomde de aanwezigen en hielt een korte toespraak. Tijdens de ceremonie nam Commandeur Paul Willemse, de eed of belofte van trouw en gehoorzaamheid af. Met  één hand aan het Korpsvaandel werd van elke marinier een foto gemaakt welke hem levenslang herinnert aan de eerste maanden van zijn diensttijd.

Tijdens de beëdiging verzorgden de Tamboers en Pijpers van het Korps Mariniers de muzikale entourage.

Tekst en foto’s: Jaap C. de Bruin

Voor meer foto’s, klik hier.