Zondagnamiddag, 3 maart 2019,  is blok 2018-03, 80 man sterk, begonnen met de laatste oefening de Finex. Deze Finex is de laatste stap in de richting van de Mariniers baret.

Nadat de cursisten op zondagmiddag waren gebriefd over de vijandsituatie zijn ze verplaatst naar het mooie Gronsveld in Limburg. Na aankomst zijn ze met 2 Troops verplaatst naar de PH locatie, bivaklocatie, deze werd als een hasty harbour betrokken. Gedurende de nacht werd de wacht gelopen en routine gedraaid tot aan first light.

 

 

 

Na gegeten en gedronken te hebben ging 1 Troop richting de militaire begraafplaats van Margraten voor een rondleiding, gevolgd door 2 Troop anderhalf uur later. De mannen waren zeer onder de indruk van deze locatie. Aan het einde van de rondleiding kregen beide Troops hun vervolg opdracht.

 

Amerikaanse Begraafplaats Margraten

Aantal graven 8.301

 

 

De opdracht bestond uit een verplaatsing waarbij de mannen tegen en ID- strike aanliepen, hierbij werden 3 gewonden per troop vervoerd richting de grot van Geulhem. Voordat de Troops de grot gingen betrekken werd er een verkenningspatrouille richting de grot gestuurd. Dit om er zeker van te zijn dat er geen vijand aanwezig was

 

 

 

 

Nadat de Troops de grot hadden betrokken was er tijd om te eten en te drinken en werd de routine weer opgepakt. Denk hierbij aan wachtlopen op verschillende posten, wapens en uitrusting moeten onderhouden worden, eten en drinken en ook de vervolgopdrachten die moeten goed gepland worden. Mocht er dan nog tijd over zijn om misschien nog eventjes de ogen dicht doen.

Tijdens de nachtelijke verkenningen, zowel in de grot en de steengroeve van Geulhem, werd er genoeg informatie gevonden voor een aanval in de steengroeve.

Deze aanval werd ingeleid met een afdaling om vervolgens het trainingskamp aan te vallen, bij aankomst was de vijand echter verdwenen. Na de aanval werd altijd de locatie gezuiverd en doorzocht. Men vond in de steengroeve voldoende informatie om de vijand te blijven volgen.

Na een verplaatsing te voet werden 1 en 2 troop met voertuigen verplaatst naar Budel, hier werden gedurende de nacht verkenningen uitgevoerd wat resulteerde in een aanval en ambush bij firstlight.

Tijdens deze acties werd een gedeelte van de vijand uitgeschakeld. Na wederom informatie te hebben gevonden gingen beide Troops verder met hun opmars. Deze opmars begon met een rivier oversteek waarna met advance to contact naar het noordelijke deel van de Budelse-heide getrokken werd.

Tijdens deze actie was er regelmatig contact met de vijand. Nadat het gebied was veilig gesteld werden de mannen verplaatst naar Oirschot waar een compound werd betrokken. Van hieruit zullen de acties doorgaan, dit om de vijand verder op te jagen en uit te schakelen.

Tijdens het verblijf in de compound op de Oirschotse Heide zijn er nachtelijke operaties uitgevoerd om druk op de vijand hoog te houden.

Gedurende de avond is er een hinderlaag area verkend en betrokken. Uiteindelijk is de vijand in de hinderlaag gelopen en is grote schade toegebracht.

Hierdoor zijn verschillende acties uitgevoerd op de compound wat betekende dat de troops de compound moesten verlaten. Na een korte verplaatsing in de richting van Crèvecour zijn de troops begonnen met amfibische operaties op de Bergsche Maas in de omgeving van Raamsdonksveer en Lage Zwaluwe die de gehele dag duurden.

 

Door deze actie heeft zij verschillende acties uitgevoerd op de compound wat betekende dat de Troops de compound moesten verlaten. Na een korte verplaatsing in de richting van Crèvecour zijn de Troops begonnen met amfibische operaties die de gehele dag duurden.

De laatste fysieke en mentale opdracht die de 80 nieuwe mariniers nog te wachten stond was de eindmars van 25 kilometer, vanuit Maassluis naar de kazerne, met volle bepakking, om dan op vrijdagmorgenvroeg moe maar voldaan de poort Van  Ghentkazerne binnen te marcheren. Well done!

Een half jaar lang hebben ze alles gegeven. Vrijdag 8 maart 2019 kregen jullie iets terug: de mariniersbaret! Dank aan de kaderleden en ondersteuning. En heel veel dank aan jullie thuisfront!

Welkom bij de Koninklijke Marine en straks bij de eenheden van het Korps Mariniers.

QPO

Tekst: SMJRMARNS Richard Stuivenwold SRI 18-03
Foto’s: Mariniers Opleidingscentrum & Jaap C. de Bruin
Foto: Amerikaanse Begraafplaats Margraten: