In Rotterdam was het op vrijdag 28 oktober 2022 voor 28 mariniers een bijzondere dag, zij moesten vandaag de Eed of Belofte afleggen aan het Vaandel van het Korps Mariniers, met de woorden: “Ik zweer trouw aan de Koning, gehoorzaamheid aan de wetten en onderwerping aan de Krijgstucht’. De beëdiging gebeurd ten overstaan van gespannen ouders, familieleden, vrienden en een delegatie oud-mariniers.
De beëdiging, het sluitstuk van de opleiding bij het Korps Mariniers, vond als van ouds plaats in de Van Ghentkazerne te Rotterdam.

De genodigden kwamen op deze zonnige herfstdag enigszins gespannen in de kazerne aan. In de Johan de Wittzaal had Paresto de koffie en water voor de thee klaar gezet.

Adjudant Richard Boudewijn verwelkomde de aanwezige en gaf een beknopte uitleg over het ceremonieel. Mocht er nog enige spanning zijn dan werd dat door de adjudant weggenomen door enige personen naar voren te vragen voor een kort gesprekje. Deze personen ontvingen ook een kleine verrassing. Tevens is er gelegenheid om nog vragen te stellen. Hier wordt schoorvoetend gebruik van gemaakt.

 

Eindelijk is het zover dat de aanwezigen naar de Sporthal mogen waar de Ceremoniële beëdiging zal plaats vinden. De vaandel en gewapende wacht en de te beëdigen 28 mariniers staan aangetreden.

Eenmaal een goed plaatsje gevonden komen de mobieltjes voor de dag en wordt in het scherm de zoon of vriend in het peloton gezocht en worden familieleden aangestoten en direct geïnformeerd. Dan breekt het moment aan van de beëdiging, de onrust neemt toe, telefoontjes worden in de aanslag gehouden. De naam van de marinier wordt genoemd en komt stram in de houding aangemarcheerd, pakt de punt van het vaandel en spreekt de woorden uit die door (naam) werden voorgezegd.

De bewuste ouder wil ook het moment vastleggen en dan staat daar in eens een fotograaf in het beeld.

 

Na inspectie van de vaandel wacht, gewapende wacht en de te beëdigen mariniers, begroete MAJMARNS P.J.J. Brinkman, opvolgend commandant MOC, het ceremonieel met een korte toespraak.
BRIGGENMARNS J.R. Mac Mootry had de eer om de mariniers te beëindigen. Eén van de mariniers zijn vader is AOOMARNS G.(Geert) Korf nam het vaandel over van zijn collega M.P.W. (Marc) Smit en zo werd de beëdiging van de zoon een familie aangelegenheid.

 

Met 1 hand aan het Korpsvaandel werd per marinier een foto gemaakt welke hem levenslang herinnert aan de eerste maanden van zijn diensttijd. Deze maanden zal hij nooit van zijn leven vergeten en hebben hem gemaakt waar hij nu staat.

Voor de kersverse mariniers staat is de volgende stap het op 14 november 2022 inrouleren in Doorn bij de nieuwe eenheid.

De muzikale omlijsting werd zoals gewoonlijk door Tamboers en Pijpers van het Korps Mariniers verzorgt.

 

Tekst en Foto’s: Jaap C. de Bruin

Voor meer foto’s, klik hier