Zondag 11 mei, de langverwachte dag waar de 77 overgebleven cursisten van Blok 20/3 maar liefst 30 weken naartoe hebben geleefd. Op deze dag startte de finex: de eindoefening van de mariniersopleiding. Gedurende deze week komt alles samen wat de mariniers gedurende de opleiding hebben geleerd. Een week vol diverse militaire operaties, veel verplaatsen en weinig slaap. Als de cursisten deze week inclusief de beduchte eindmars volbrengen en de poort van de Van Ghentkazerne binnenlopen, mogen ze eindelijk de felbegeerde mariniersbaret opzetten en de titel marinier dragen.

Blok 20/3 is een bijzondere groep met een bijzondere finex. Maandag begon in de sneeuw, waarna alle weersomstandigheden zijn gepasseerd: hagel, kou, regen, wind en zon. Door de maatregelen tegen het coronavirus vond de eindoefening van Blok 20/3 enkel plaats op militaire oefenterreinen. Op deze oefenterreinen moesten de cursisten alles wat ze geleerd hebben in 30 weken opleiding laten zien aan het kader. Ze hebben deze week diverse militaire operaties uitgevoerd als Advance to contact, Verkenningspatrouilles, Observatie posten, Hinderlagen en geplande aanvallen.

In de loop van zondagmiddag werden alle cursisten gebriefd over de operatie die ze de komende week zouden uitvoeren. Het kader heeft voor deze week een zeer uitgebreid scenario geschreven. In de loop van de opleiding komen hier al meerde elementen van naar voren. Op deze manier zit er niet enkel een opbouw in opgedane vaardigheden van de cursisten, maar ook een opbouw tot het eindscenario. Hierdoor is de training zo dicht mogelijk bij de werkelijkheid en krijgen de toekomstige mariniers de beste voorbereiding op daadwerkelijke operationele inzet.

Het scenario ging over de Nederlandse afscheidingsgroepering Zuidland Liberation Front. Deze beweging financierde zijn operaties door middel van drugshandel. Tijdens de eindoefening zijn meerdere belangrijke actoren uitgeschakeld. Zo kwamen de mannen steeds dichter bij het hoofd van de organisatie: Charlie. Op donderdag zal de eindaanval tegen hem plaatsvinden in Oostdorp. Een fictief dorp dat voor defensie is nagemaakt om vaardigheden op het gebied van opereren in verstedelijk gebied te kunnen verbeteren. Compleet met bakker, kerk en tankstation. Bij deze eindaanval verplaatsen de cursisten zich van pand naar pand om zo uiteindelijk heel het dorp te zuiveren van vijandelijke eenheden.

Na een glorieuze overwinning in Oostdorp is het gehele blok vertrokken richting Zevenhuizen. Hiervandaan zou de 25 kilometer lange eindmars met 30-40 kilo bepakking starten naar de bakermat van het Korps Mariniers. Een loodzware beproeving na een zeer inspannende week. Maar eerst een patatje en snack op een verlaten industrieterrein. Een moment waar de verbroedering voelbaar is en het einde van de opleiding nadert.

 

Door de ingestelde beperkingen was het helaas niet mogelijk om een groot ontvangstcomité op de kazerne te organiseren en werd familie en vrienden zelfs afgeraden om naar Rotterdam te komen. Tot grote verbazing verzamelden de eerste familieleden zich al om 05:00 uur in Rotterdam om toch een glimp op te vangen van hun zoon of partner. Tijdens de laatste stappen voor de binnenkomst op de kazerne, was de trots vanuit de menigte die zich had verzameld in de bermen goed voelbaar. Het langverwachte moment was daar: de cursisten van Blok 20/3 mochten eindelijk hun opleidingsbaret inwisselen voor de mariniersbaret. Welkom bij het mooiste onderdeel van de Marine, welkom bij het Kops Mariniers.

 

De Best Man van Blok 20/3: Mike                                                                            De beste schutter: Thomas

 

Tekst: Eerste luitenant der mariniers Justus
Foto’s: Mariniers Opleidingscentrum