Op de Amerikaanse Begraafplaats Margraten werden, zondag 30 mei 2021, de Amerikaanse militairen herdacht die tijdens de Tweede Wereldoorlog sneuvelden in Europa. Onder anderen Commandant der strijdkrachten Onno Eichelsheim legde een krans. Daarna brachten 4 F-16’s van Vliegbasis Volkel een eresaluut door de zogenoemde missingmanformatie te vliegen.

Eind mei worden in Margraten de gesneuvelde Amerikaanse militairen herdacht.

De enige Amerikaanse militaire begraafplaats in Nederland is de laatste rustplaats van 8.301 militairen uit de Verenigde Staten. Zij sneuvelden bij de strijd in Zuid-Limburg, het Ardennenoffensief en in het Ruhrgebied. De begraafplaats ontstond eind 1944 toen de Amerikanen een plek zochten met het oog op de aanstaande opmars richting Berlijn. Daarbij werden veel slachtoffers verwacht, maar die wilde men niet begraven op vijandelijk grondgebied.

Amerika’s hoogste militair

Elk jaar op de zondag voor Memorial Day, de laatste maandag in mei, worden in Margraten  de doden herdacht. Tijdens de ceremonie verzorgden 11 muzikanten van de Luchtmachtkapel de muzikale aankleding. Ook aanwezig was Amerika’s hoogste militair in Europa, Supreme Allied Commander Europe (SACEUR) generaal Tod Wolters. Na afloop sprak hij kort met generaal Eichelsheim.

 

De begraafplaats is de laatste rustplaats van 8.301 militairen uit de Verenigde Staten.

Ontstaan permanente begraafplaats

Na de oorlog werden alle tijdelijke begraafplaatsen in Duitsland geruimd en de stoffelijke overschotten herbegraven in Margraten en Henri-Chapelle. Er lagen toen 17.742 Amerikanen en 1.026 andere geallieerden, onder wie mee dan 700 Russen. Op een afgescheiden terrein lagen ook 3.075 Duitsers. In 1947 werd Margraten aangewezen als permanente begraafplaats.

Herbegraven

De niet-Amerikaanse doden werden verplaatst. De Russen werden herbegraven op het Sovjet Ereveld Leusden, De Duitsers werden verplaatst naar de Duitse militaire begraafplaats in Ysselsteyn. Er kwamen ook graven bij. Zo werden de Amerikaanse doden van de begraafplaats in Son en in Molenhoek overgebracht naar Margraten. Het totaal aantal graven kwam zo boven de 18.000. Uiteindelijk werden meer dan 10.000 stoffelijke overschotten teruggehaald naar de Verenigde Staten en kregen 8.301 doden hun definitieve graf in Limburg. In de jaren ’50 werden onder meer de monumentale toren en de Walls of the Missing gebouwd.

 

Bron: Ministerie van Defensie
Foto’s: Louis Meulstee