Het ministerie van Defensie maakt het in de toekomst toch weer mogelijk dat er elk jaar op Bevrijdingsdag in Wageningen een defilé kan worden gehouden. Een hele omslag, gezien Defensie twee maanden geleden nog aangaf de steun te willen verminderen. 

Dat zou als gevolg hebben dat het nog maar een keer per vijf jaar kon worden gehouden. En dat leidde tot grote verontwaardiging. Onder anderen het toenmalige Bennekomse Tweede Kamerlid Evert-Jan Slootweg (CDA) stelde hier vragen over. Hij maakte zich grote zorgen over de onrust over de de toekomst van het defilé.

Staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid, Welzijn en Sport; ChristenUnie) bracht het blije nieuws bij de beantwoording van de vragen van Slootweg.

Nieuwe afspraken

Volgens Blokhuis, die mede antwoordde namens minister van Defensie Ank Bijleveld, zijn er nieuwe afspraken gemaakt tussen Defensie en Wageningen45, verantwoordelijk voor de organisatie van het defilé, en de gemeente Wageningen. ‘Uitgangspunt daarbij is dat het defilé, met steun vanuit Defensie, jaarlijks doorgang kan vinden’, aldus de staatssecretaris.

Natuurlijk is het bestuur van Wageningen45 blij met de uitkomst van het overleg met Defensie. Omdat het nieuws op 4 mei naar buiten kwam, reageert voorzitter Toon van Asseldonk ingetogen in verband met de dodenherdenking.

,,Op 4 mei staan we stil bij alle slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en van vredesmissies daarna. 5 mei start met het ontsteken van het Nationaal Bevrijdingsvuur in de Stad der Bevrijding. Op 5 mei staat is het teken van eren en vieren: het is een geweldig eerbetoon aan álle veteranen dat het alom geliefde Bevrijdingsdefilé, met steun van alle partners, blijft bestaan”, aldus Van Asseldonk.

 

Bron: Omroep Gelderland