Sinds vrijdag 15 oktober 2021 is het Korps Mariniers 60 mariniers rijker. Met dank aan de kaderleden is het fundament gelegd waardoor de kersverse mariniers zich bij de operationele eenheden verder kunnen ontwikkelen.

Op 11 oktober 2021 is de eind oefening van blok 21-01 gestart en werd op 15 oktober 2021 afgerond met de eindmars van de mariniersopleiding op het exercitieterrein van de Van Ghentkazerne. Het afronden van de mariniersopleiding is een prestatie van formaat, die wordt bekroond met de baretuitreiking. In de uitnodiging aan de Ouders was vermeld dat men met maximaal zes personen per cursist, aanwezig kon zijn bij dit mooie moment.

De COVID-19 crisis heeft het Mariniers Opleidingscentrum (MOC) gedwongen diverse beheersmaatregelen te nemen om eventuele besmettingsrisico voor leerlingen, instructiekader en de gasten zoveel als mogelijk is te beperken. Hierbij worden de richtlijnen van de Rijksoverheid gevolgd. De praktijk wijst uit dat het moeilijk was om de 1.5 meter onderlinge afstand bij dit ceremonieel te handhaven. Daarom moest bij binnenkomst, naast een legitimatiebewijs en de bijgevoegde toegangskaart, ook een coronatoegangsbewijs (QR-code) worden getoond.

Zoals gewoonlijk was de binnenkomst, na de vlaggenparade, omstreeks 09.00 uur verwacht. De binnenkomst verliep deze keer anders, de achterban van de mariniers, die zich op het Toepad bevonden had iets in petto. De mariniers werden verwelkomt met een groots vuurwerk en enorme knallen.

Voor het eerst sinds de corona pandemie was er weer een afvaardiging van 13 oud mariniers aanwezig om de mariniers bij de Oude Poort een Ere-groet te brengen.

De mariniers werden door Hoofd Opleidingen KM, kolonel Stefan Nommensen en door Hoofd Opleidingen Initiële opleidingen, majoor Victor Maas met een korte toespraak verwelkomd. De kolonel vroeg aan de aanwezige om een applaus voor het kaderleden die weer fantastisch werk hadden geleverd.

 

Blok 21-01 is op 01 februari 2021 opgekomen voor de Eerste Militaire Vorming (EMV)

4 juni 2021 hebben de aspirant mariniers de Elementaire Militaire Vorming Mariniers 21-01 na de eerste 15 weken opleiding in Ede de opleiding afgerond en ontvingen de daarbij behorende baret. De rode rand van deze baret geeft aan dat de EMV is afgerond en dat zij zijn gevormd tot marinier.
Begonnen als een groep individuen met verschillende achtergronden, hebben ze geleerd door te zetten ondanks ontberingen, leren samen te werken als een team met een grenzeloos onderling vertrouwen en grote kameraadschap. De instructeurs hebben hen fysiek en mentaal sterker gemaakt en gevormd volgend de Korpswaarden; Verbondenheid, Kracht en Toewijding.

Foto’s collage: MOC

Op 14 juni 2021 zijn 71 mariniers aan de Elementaire Militaire Vakopleiding (EMV) begonnen.
Tijdens de Elementaire Vakopleiding Mariniers worden zij vakinhoudelijk verder bekwaamd en wordt het rode vlak, van de baret, symbolisch verder ingekleurd. De nog relatief nieuwe traditie van het uitreiken van de opleidingsbaret werd afgesloten met een eeuwenoude traditie; het drinken van een Oorlam en werd een toost uitgebracht op het Korps Mariniers.

Best Man van de opleiding: MARN.ALG  Juda S.

Beste Schutter van de opleiding: MARN.ALG Jelle M.

Voor meer foto’s klik hier

 

Tekst en Foto’s: Jaap C. de Bruin