Amfibische landingen in het ijskoude noorden van Noorwegen. Het was een van de Nederlandse opdrachten tijdens de NAVO-oefening Cold Response.

 

Landingsvaartuig brengt mariniers aan land.

Donderdag 31 maart 2022, was de laatste dag van de training waaraan zo’n 30.000 militairen uit 27 landen deelnemen.

Naadloos

Bij een amfibische landing komt het aan op de samenwerking tussen schip, mariniers, helikopters en medische capaciteit. Alles moet naadloos op elkaar aansluiten.

Cougar-transporthelikopter.

Onder het vriespunt

Er kwamen dan ook meerdere scenario’s aan bod bij het aan land brengen of halen van de 2nd Marine Combat Group en hun materieel. Dat gebeurde vanaf amfibisch transportschip Zr.Ms. Rotterdam. Ga er maar aan staan bij temperaturen tot ver onder het vriespunt.

Onder leiding van luchtverdedigings- en commandofregat Zr.Ms. De Zeven Provinciën nam ook de Standing NATO Maritime Group 1 deel aan de oefening. Dit vlootverband is 1 van de 4 permanente maritieme reactiemachten van de NAVO.

Zr.Ms. Rotterdam

Mijnenvrij

Als onderdeel van een ander NAVO-vlootverband droeg Zr.Ms. Schiedam eveneens bij aan Cold Response. De Standing NATO Mine Countermeasures Group 1 is gespecialiseerd is het mijnenvrij houden van zee, kustwateren en havenmondingen en dat was dan ook precies zijn taak.

Cold Response vindt elke 2 jaar plaats. De samenwerking van de bondgenoten op het land, ter zee en in de lucht staat centraal.

 

Bron: Ministerie van Defensie