Gemengde commandotraining op Caribisch Martinique

Zo’n vijftig Nederlandse mariniers en infanteristen volgden onder leiding van het Franse 33 Régiment d’Infanterie de Marine een jungletraining op het Caribische eiland Martinique. Hoge temperaturen en luchtvochtigheid maakten de Franse commandotraining er niet makkelijker op. “We gingen helemaal kapot, maar het was  wel gaaf.”

De mariniers en militairen van 13 Infanteriebataljon Luchtmobiel uit Assen leerden samen met hun Franse collega’s hoe zij zich het beste kunnen bewegen in bergachtig junglegebied. Over land, door het water, of door een combinatie van beide: modder. De Nederlanders werden hiervoor in hetzelfde jungletenue gestoken als de Fransen. De training is onderdeel van een jaarlijkse kennisuitwisseling tussen Nederland en Frankrijk. Het ene jaar organiseren de Fransen de training, het volgende jaar is het aan de Nederlandse mariniers in de West om iets uitdagends op poten te zetten.

Klamboe

Slapen op een ‘matras, zelfopblaasbaar’ zit er in een gebied als dit niet in. Vanwege de flora en fauna is het raadzaam om een stukje boven de grond te liggen tijdens de (schaarse) nachtrust. Want, wie slaapt in een hangmat met klamboe geeft slangen geen schijn van kans. “Als je een slang ziet, ga er dan maar van uit dat-ie gevaarlijk is”, aldus de ‘master-chief’ van de Fransen, de senior instructeur die verantwoordelijk was voor alle praktijklessen.

Ondersteuningsteam

“Je leert je team zo goed kennen. Het creëert ‘unit cohesion’. Onder verzwaarde omstandigheden staan de échte leiders op”, zegt kapitein der mariniers Thomas. Hij stuurde het (logistieke) ondersteuningsteam aan. “Samen trainen met de Fransen is belangrijk. Als we van elkaar weten hoe wij opereren, kunnen wij beter samenwerken bij daadwerkelijke inzet. Denk aan noodhulp bij een orkaan.”

 

Martinique

Martinique is een Frans departement dat deel uitmaakt van de Europese Unie. Het eiland ligt ruim zevenhonderd kilometer ten zuidoosten van de Dominicaanse Republiek en behoort tot de Bovenwindse Eilanden van de kleine Antillen. Het eiland, met als hoofdstad Fort de France, telt zo’n 400.000 inwoners en bestaat voor een deel uit tropisch regenwoud. Het eiland kent een, weliswaar zeer korte, Nederlandse historie. In 1674 deed admiraal Michiel de Ruyter met zijn vloot een vergeefse poging Martinique op de Fransen te veroveren.

 

Tekst Mediacentrum Defensie
Foto Sergeant-1 Mike de Graaf