De spannende en bijzondere oefeningen, missies en trainingen van Defensie staan vaak garant voor uniek fotomateriaal. Beelden die we graag met u delen. Daarom nemen we u iedere twee weken weer mee op ontdekkingstocht langs foto’s die op welke manier ook met de krijgsmacht te maken hebben. Genomen door zowel professionals als gepassioneerde amateurfotografen.

Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Hoe cliché ook. In onze razendsnelle maatschappij, waarin het soms steeds drukker lijkt te worden, nemen we minder vaak de moeite om iets uitgebreid te lezen. Des te meer impact heeft beeld. Fotografie laat zien hoe zaken in elkaar steken, emotioneert en fascineert. Fotografie verandert van alles om ons heen.

Tekst Andre Twigt

Lange weg

In de buurt van Streefkerk legde fotograaf sergeant Jasper Verolme deze vier FRISCS vast, varend door een wel heel erg Hollands landschap. De snelle boten van het Korps Mariniers kwamen uit Rotterdam, waar ze meededen aan de oefening Port Defender. Op de terugweg namen de zeesoldaten de lange weg; via IJmuiden voeren zij naar thuisbasis Texel.

Dynamisch stoer

Uit dezelfde serie: sergeant Jasper Verolme maakte tijdens Port Defender ook dit stoere beeld van een Cougar transportheli van 300 Squadron.

O zo felbegeerd

Toen lichting 20-3 van de mariniersopleiding in de vroege morgen van 16 april de Rotterdamse Van Ghentkazerne binnenmarcheerde, was militair fotograaf sergeant Jan Dijkstra present. Hij schoot daar dit prachtige portret van een van de 77 kersverse mariniers. Na aankomst op de kazerne mochten ze de o zo felbegeerde mariniersbaret in ontvangst nemen.

Aan de horizon

Sergeant-majoor Jimmy Ouwens nam tijdens een strandwandeling de moeite een foto te nemen van het landing platform dock Zr.Ms. Johan de Witt. Dank daarvoor.

Achter de coulissen

Deze foto maakt deel uit van een reportage die sergeant-majoor Maartje Roos maakte van de recente commando-overdracht van de Commandant der Strijdkrachten. Luitenant-admiraal Bob Bauer legt de laatste hand aan zijn uniform net voordat hij in de Haagse Ridderzaal het bevel overdraagt aan zijn opvolger generaal Onno Eichelsheim. Bauers officier-toegevoegd helpt een handje.

 

Bron: Defensiekrant | nr.16