Mariniers herdacht op het dak van het Witte Huis

Het Mariniersmuseum in Rotterdam hield dinsdag een herdenking op het dak van het Witte Huis. Even voor acht uur ging de vlag halfstok en klonk het taptoesignaal, gevolgd door twee minuten stilte. Het Mariniersmuseum herdenkt de gevallen mariniers. 
De Tamboers en Pijpers van het Korps Mariniers hebben de herdenking muzikaal omlijst. Door corona was er ook dit jaar geen openbare herdenking.

Het Mariniersmuseum koos met het Witte Huis voor een bijzondere plek. Dit gebouw kijkt uit op het voormalig strijdtoneel rondom de Maasbruggen. Hier wisten de mariniers stand te houden tegen de Duitse troepen in de meidagen van 1940. Vanaf 07.00 uur waren op de Facebook- en Instagrampagina’s van het museum opnames te zien die de afgelopen tijd voor deze virtuele herdenking gemaakt zijn. Vanaf 10.00 uur werd ieder uur een verhaal van een omgekomen marinier uitgelicht.

Dodenherdenking in Rotterdam vond normaal gesproken bij verschillende monumenten in de stad en bij de Laurenskerk plaats. De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb heeft dinsdag in kleine kring kransen gelegd in de stad.

Op het Stadhuisplein in Rotterdam hebben burgemeester Aboutaleb en demissionair minister de Jonge de dodenherdenking bijgewoond. Op het regenachtige plein was plaats voor 25 genodigden, die op anderhalve meter afstand van elkaar zaten. Tevens zijn namens diverse organisaties kransen gelegd. Aboutaleb en stadsdichter Anne Vegter lazen samen een gedicht voor.

De 4 mei herdenking werd muzikaal begeleid door het koperkwintet van de Marinierskapel der Koninklijke Marine

 

Bron tekst: Mariniers Museum
Foto’s: Cees Baardman