Maandag 29 november, de langverwachte dag waar de 57 overgebleven cursisten van blok 21-2 maar liefst 30 weken naartoe hebben geleefd. Op deze dag startte de finex: de eindoefening van de mariniersopleiding. Gedurende deze week komt alles samen wat de mariniers gedurende de opleiding hebben geleerd. Een week vol diverse operaties, veel verplaatsen met 3e lijn en weinig slaap. Er staat echter wel wat tegenover: de felbegeerde mariniersbaret opzetten en zichzelf volwaardig marinier noemen.

Baretuitreiking van de EVOMARNS 21-02 op de Van Ghentkazerne te Rotterdam waarbij publiek vanwege Covid-19 niet op de kazerne aanwezig mag zijn.

Tijdens de orderuitgifte is er informatie verstrekt over mogelijke aanslagen vanuit de fictieve rebellengroepering ‘Donbass Liberation Front’ (DLF) in Weert. De maandag stond in het teken van het uitvoeren van een sociale patrouille in Weert om de situatie in kaart te brengen en informatie te vergaren voor toekomstige offensieve operaties. De aspirant mariniers kregen een veelzijdigheid aan scenario’s voor de kiezen zoals lastige media en een auto dat was ingereden op het publiek met veel slachtoffers en diverse omstanders.

Aanhouding tijdens een sociale patrouille in Weert

Ook werd er een verdacht persoon aangehouden en daadwerkelijk overgedragen aan de politie. De patrouille eindigde in het politiebureau vanwaar de politie een briefing gaf met informatie over de locatie van een ‘high-value-target’. De twee troops zijn door middel van een speedmars van 6 km snel naar de desbetreffende locatie verplaatst om de HVT aan te houden, fouilleren en over te dragen aan de politie.

Dinsdagochtend is er een ‘advance to contact’ uitgevoerd op de Weerterheide. De OPS-boxen diende gezuiverd te worden van DLF eenheden. Na veel vijandelijke weerstand is uiteindelijk de Weerterheide schoon geveegd en kreeg men informatie dat veel DLF zich concentreerde op de Oirschotse heide. Na een verplaatsing van 17 km met volledige bepakking en een transit met 4-tonners komen de mannen aan op een locatie waar 6 Vikings gereed stonden. De DLF heeft een HQ locatie door middel van een versterkte compound, betrokken, die uitgeschakeld moest worden.

Viking

De hulp van de Vikings komen goed van pas bij het innemen van deze goed verdedigbare constructie. Na 4 minuten zwaar mortiervuur, wat gesimuleerd wordt door DM-54, gaan de Vikings op H-hr vurend voorwaarts. Een mooie show van ontploffingen en vurende Vikings die de cursisten niet meer zullen vergeten. De aspirant mariniers lopen in cover achter de Vikings en aangekomen bij de compound wordt deze gezuiverd en ingenomen. Helaas blijkt de leider, Demitro Petino te zijn ontkomen.

De volgend ochtend worden vanuit de compound patrouilles gereden, ondersteund door Vikings. Een IED aanslag met contact en een ‘hasty attack’ behoren tot de serials. Daarnaast wordt er informatie verkregen over een locatie waar Demitri Petino een belangrijke vergadering heeft. De locatie is een historisch en prachtig gelegen Fort ten zuiden van Houten: Fort Honswijk. De mannen lopen eerst van Oirschot , 24 km, naar Vught, om vervolgens met voertuigen naar een bedrijf met een paar loodsen te worden gereden om de aanval op Fort Honswijk te plannen. Tijdens deze goed geplande eindaanval zijn er bijthonden van de politie en de Koninklijke Marechaussee ter ondersteuning om key players van de DLF in te rekenen. De DLF is vernietigd en de leider is opgepakt.

Eindelijk is het zover de Baretuitreiking

Eindelijk is het dan zo ver! Het enige wat nu nog tussen de zeer gewilde baret in staat is de eindmars. 25km met 3e lijn van Waddinxveen naar de bakermat van het Korps Mariniers. Helaas konden er vanwege Covid geen familieleden op de kazerne aanwezig zijn. De cursisten kregen toch allesbehalve een sombere binnenkomst. Om 05:00 uur stond het vol met familie en vrienden op het Toepad met een vuurzee aan fakkels om de mariniers toe te juichen en binnen te klappen. We heten onze nieuwe mariniers welkom in onze familie!

 

 

Tekst: Luitenant der mariniers D.G. (Richard) van Surksum
Foto’s: MOC en Cees Baartman