Na een loodzware eindoefening marcheerden 65 nieuwe mariniers, onder begeleiding van de Tamboers en Pijpers van het Korps mariniers, tussen een Erehaag van actief dienende collega’s, vrijdag 9 juli 2021, de Rotterdamse Van Ghentkazerne binnen.

 

Na het afhangen volgde een korte toespraak door Majoor der Mariniers Vincent Maas, Hoofd Opleidingenafdeling Initiële opleidingen, en Brigade-generaal Jan Hut De toespraken leidde naar het belangrijkste moment dat Eerste Luitenant der Mariniers Richard de 2 belangrijkste commando’s kon geven:

“Petten af ……..!!!
Baretten ……. op!!!”

Een daverend applaus, viel hun nog niet ten deel, van familie, vrienden, collega’s en oud-mariniers toen zij hun doorleefde opleidingsbaret krachtig tegen de grond gooiden en voor het eerst na ca.30 weken opleiding hun officiële mariniersbaret konden opzetten door de geldende beperking.

Gevolgd door:

“Dames en heren ………..  ze zijn van U!!!

De ‘Best Man’ van de opleiding is geworden: Marinier 1 Alg. Enzo
De beste schutter is geworden: Marinier 1 Alg. Niels

Verslag Finex-week door ELNTMARNS Richard.

Zondag 4 juli, de langverwachte dag waar de 65 overgebleven cursisten van blok 20-4 maar liefst 30 weken naartoe hebben geleefd. Op deze dag startte de finex: de eindoefening van de mariniersopleiding. Gedurende deze week komt alles samen wat de mariniers gedurende de opleiding hebben geleerd. Een week vol diverse militaire operaties, veel verplaatsen met 3e lijn en weinig slaap. Er staat echter wel wat tegenover: de felbegeerde mariniersbaret opzetten en zichzelf volwaardig marinier noemen.

De finex is, vanwege Covid-19, enkel op militaire oefenterrein gepland. Het prachtige natuurgebied de Veluwe is de area of operations. De cursisten hebben goede weeromstandigheden gehad. Niet veel regen en rond de 22 graden. Toch hebben de cursisten niet altijd oog gehad voor de mooie natuuruitzichten vanwege de vermoeidheid.

Tijdens de finex zijn er veel verschillende operaties aan bod gekomen. De vrijdag voor de finex werd er een start gemaakt met een uitgebreide situatie update en een warning order. De zondagavond daaropvolgend werd de definitieve order gegeven met de opdracht om een Advance to Contact uit te voeren met een helikopter als prelim move. Expect te unexpected: de heli was neergestort. De 2 troops moesten een goed opgezet scenario het hoofd bieden door de crash site te beveiligen en lastige omstanders op afstand houden. Daarnaast waren er veel gewonden wat extra realistisch was door de ondersteuning van stichting gewonde soldaat. Na de helicrash te Woldberg heeft men ‘s nachts zich verplaatst naar de Ermelose heide.

Maandagochtend is aangevangen met de advance to contact. Nadat de Ermelose heide was gezuiverd van vijandelijke troepen middels omvattingen, frontale aanvallen en mortiervuur stond er weer een verplaatsing op het programma, deze keer naar het Stroese Zand. Daar aangekomen werd direct een tactische PH betrokken waarna op tactische wijze een bevoorrading heeft plaatsgevonden door middel van een cache. Op de woensdag vond er een agent contact plaats waardoor intell werd vergaderd om een deliberate attack en een ambush uit te voeren. Uiteraard moesten deze locaties en de sterkte van de vijand eerst verkend worden.

De 2 troops hadden een simultane H-hr waardoor de vijand op het Stroese Zand door middel van een ambush en een deliberate attack werd verdreven. Woensdagnacht heeft men zich verplaatst naar Harskamp waar uiteindelijk het laatste scenario heeft plaatsgevonden. De gehele donderdagochtend werd er hard geknopt in Oostdorp en een container complex uiteindelijk de twee high valuable targets van het Dombass Liberation Front op te pakken.

Eindelijk is het dan zo ver! Het enige wat nu nog tussen de zeer gewilde baret in staat is de eindmars. 25km met 3e lijn van Waddinxveen naar de bakermat van het Korps Mariniers. Gelukkig konden er, sinds lange tijd, 3 familieleden op het kazerneterrein deze mooie belevenis van dichtbij meemaken. Daarnaast stond nog veel familie, vrienden en kennissen langs de weg om hun relaties binnen te klappen. Geweldig dat deze mooie gebeurtenis, die ze nooit vergeten, weer kan worden bijgewoond door hun dierbaren. We heten onze nieuwe mariniers welkom in onze familie!

 

Klik hier voor meer foto’s

Bron tekst:  Defensie
Tekst bewerking: Jaap C. de Bruin
Foto’s: Defensie en Jaap C. de Bruin