Na een loodzware eindoefening marcheerden 33 nieuwe mariniers, onder begeleiding van de Tamboers en Pijpers van het Korps mariniers, tussen een Erehaag van oud-mariniers en actief dienende collega’s, vrijdag 13 september 2019, de Rotterdamse Van Ghentkazerne binnen

Na het afhangen volgde een korte toespraak door Majoor der Mariniers Vincent Maas, Hoofd Opleidingenafdeling Initiële opleidingen. De toespraak leidde naar het belangrijkste moment dat Eerste Luitenant der Mariniers Michiel  de 2 belangrijkste commando’s kon geven: “Petten af………!!!!  Baretten…….op!!!!!!”

Een daverend applaus van familie, vrienden en collega’s viel hen ten deel toen zij hun doorleefde veldpetten krachtig tegen de grond gooiden en voor het eerst na 30 weken opleiding hun officiële mariniersbaret konden opzetten.

Gevolgd door: “Dames en heren……  ze zijn van U!!!!!”

Dat zijn de kippenvel momenten waar het uiteindelijk  om draait; een nieuwe groep jonge mannen voor het Korps Mariniers.

Het is zondagmorgen, 08 september 2019, 11:00 uur, 33 aspirant mariniers hebben zich gemeld voor de aan te vangen Finex van EVO 19-01. Het kader heeft voor deze Finex een realistisch programma samengesteld. Wat stonden deze cursisten te wachten?

Om 18:00 uur werd de Finex begonnen met een verplaatsing naar Zuid-Limburg. Na aankomst was er gelijk de eerste verplaatsing te voet. Maandag was een afdaling gepland in de een steengroeve. In Weert werd een patrouille te voet uitgevoerd in het Centrum van de stad. Op diverse militaire terreinen werd het geleerde nogmaals geoefend. Op de Korps Commandotroepen (K.C.T)- vaarschool in Raamsdonk werden de roeiactiviteiten gestart. Gevolgd door een verplaatsing per LCR’s door de Biesbosch naar Gorkum waar een aanval werd uitgevoerd op het Betonmortel Centrum. De eindmars werd vrijdagmorgen om ca.01:00 uur in Bleskensgraaf naar Rotterdam gestart. Na aankomst onder de Van Brienenoordbrug was er voeding voor de mannen.
Tijdens de Finex legden de aspirant-mariniers, met zware bepakking, ongeveer 100 kilometer te voet af.

32 mariniers zijn getuigen van het feit dat deze marinier zijn geliefde ten huwelijk vraagt.

Op 14 januari begonnen in eerste instantie 53 cursisten aan hun opleiding tot marinier. Na 15 weken opleiding (EMV) zijn op 3 mei 2019, 33 aspirant-mariniers beëdigd.

Hierna zijn de 33 Aspirant-mariniers aan de 15 weken durende Eerste Vakopleiding Mariniers (EVO MARNS) begonnen. Dit deel omvatte meer de focus te verkrijgen op de specifieke leerdoelen in de diverse fasen van de initiële opleiding en is ook het kwalificatieprofiel

‘Marinier algemeen’ opgesplitst in twee kwalificaties: ‘Aspirant-marinier’, opleiding EMV MARNS,  en MARN 1’ opleiding EVO MARNS.  De eindtermen die gehanteerd worden maken duidelijk dat een splitsing is gemaakt: de EMV leidt op

en vormt tot het niveau van ‘een individu (met gelegenheids-buddy) die zijn/haar militaire basisvaardigheden beheerst en als lid van een marinierseenheid kan leven en overleven. De EVO borduurt daarop voort en leidt op tot het niveau ’operaties uitvoeren als lid van een ‘raiding section’.

Grote mentale weerbaarheid

De mariniers die met goed gevolg de Finex hebben volbracht beschikken over een grote mentale weerbaarheid en fysieke hardheid. Ze hebben de eigen grenzen opgezocht en zijn daar overheen gegaan; eigenschappen die kenmerkend zijn voor het Korps Mariniers.

De ‘Best Man’ van de opleiding is geworden:
Marinier 2 Alg. S.P.R. van den Houten

De beste schutter is geworden
Marinier 2 Alg. S.L. Westra
De Schutterspenning werd namens het LOOCOM uitgereikt door secretaris Frans Schoots.

Tekst:  Jaap C. de Bruin
Foto’s: Defensie & COM-ZH Archief

Klik hier voor meer foto’s.