Sinds 1945 herdenken we de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en vieren we dat we in vrijheid leven, in het besef dat we samen verantwoordelijk zijn om vrijheid door te geven aan volgende generaties. In deze nieuwsbrief leest u over de activiteiten in- en om het museum in deze periode en specifiek op 14 mei, de dag waarop de stad Rotterdam in 1940 werd gebombardeerd.

 

TENTOONSTELLING MEIDAGEN 1940
–vaste presentatie-

MEER OVER MEIDAGEN 1940

 

4 MEI HET VERHAAL VAN
ERNST HERBERT PIENA

In Rotterdam wordt er elk jaar tijdens Dodenherdenking op de begraafplaats in Crooswijk door het Korps Mariniers een kranslegging verzorgd bij het Militaire Erehof. Dit jaar zal er daar worden stil gestaan bij het verhaal van de jonge marinier Ernst Herbert Piena die op 23 juli 1962 sneuvelde in het voormalig Nederlands Nieuw Guinea. Ook zal er op social media aandacht gegeven worden aan zijn verhaal en de herdenking.

VOLG HIER HET MUSEUM OP SOCIAL MEDIA

 

 

14 MEI HERDENKING BOMBARDEMENT OP ROTTERDAM

Het bombardement op Rotterdam van 14 mei 1940 wordt jaarlijks met tal van activiteiten herdacht. Het actuele programma van dit jaar is terug te vinden op de website “brandgrens.nl”.
Op 14 mei zijn het Mariniersmuseum en het Museum ’40-’45 NU gratis toegankelijk.

BEKIJK HET COMPLETE PROGRAMMA 14 MEI

 

 

 

KINDEREN EN HERDENKEN

Vrijheid is niet vanzelfsprekend. Dat laat de huidige situatie in de Oekraïne zien. Ook nu vragen we ons af welke keuzes we maken voor onze vrijheid. Een lastig onderwerp voor de jeugd van nu waarvoor de Nationale Kinderherdenking in het leven geroepen is. Deze site maakt dit lastige onderwerp rondom 4 en 5 mei begrijpelijk voor kinderen.

NAAR DE SITE VAN DE NATIONALE KINDERHERDENKING

 

 

 

EROPUIT TIP:
BRANDGRENS WANDELING

De brandgrens is de grens langs het door het bombardement van 14 mei 1940 en de daarop volgende brand verwoeste gebied van Rotterdam. De grens tussen het getroffen gebied en het deel van de stad dat gespaard bleef is sinds 2010 blijvend in de stad gemarkeerd. De audiotour leidt de wandelaar in 30 geluidsfragmenten langs de brandgrens, en vertelt over de stad en zijn bewoners van toen en nu.

DOWNLOAD DE
GRATIS WANDELING

 

 

 

MEIVAKANTIE 23 APRIL T/M 8 MEI

Tijdens de meivakantie zijn er stoere activiteiten in het museum om het werk van mariniers zelf te ervaren. Zoekt u een geschikt uitje voor kinderen om te verbinden aan de 4 en 5 mei herdenkingen? Dan is het goed om te weten dat de tentoonstelling meidagen 1940 geschikt is voor kinderen vanaf ongeveer 8 jaar oud. Bekijk vooruitlopend op een bezoek aan het museum een filmpje van Majoor Maas die hierin uitlegt wat de rol was van de mariniers tijdens de meidagen van 1940 in Rotterdam.
Tijdens de meivakantie is het museum ook geopend op maandag 25 april en maandag 2 mei.

NAAR DE VIDEO >>

 

RESERVEER JE TICKETS!

Reserveren voor een museumbezoek is niet langer verplicht maar zeker in de schoolvakantieperiodes aan te raden. Bestel nu alvast uw toegangsbewijzen. Bekijk onze ticketpagina voor alle mogelijkheden en het speciale tarief voor gezinnen (familieticket).

KOOP NU TICKETS

 

Bron Tekst en Foto’s: Mariniersmuseum