Op de Amerikaanse Begraafplaats Margraten zijn 29 mei 2022 de Amerikaanse militairen herdacht die tijdens de Tweede Wereldoorlog sneuvelden in Europa. Premier Rutte legde een krans. Dat deed ook Plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten viceadmiraal Boudewijn Boots.

 

F-16’s brachten traditiegetrouw een eregroet

Traditiegetrouw brachten F-16’s van de Koninklijke Luchtmacht een eregroet. De 4 toestellen vlogen een zogenoemde missing-man formatie boven het kerkhof in Zuid-Limburg. Daarbij verlaat 1 van hen de groep als symbool voor de gevallenen.

Rutte prees de Nederlandse vrijwilligers die zich inspannen om verhalen en foto’s van gesneuvelden te achterhalen. Het illustreert volgens hem de diepe connectie tussen Nederland en de Verenigde Staten. Rutte gelooft dat dat gevoel nu sterker is dan ooit. “Want vandaag woedt er oorlog op ons continent. We realiseren ons dat een leven in vrede geen vanzelfsprekendheid is. Dat vrijheid niet vanzelf komt. Vrijheid kost iets. Dat was ruim 75 jaar geleden zo, en dat is nog steeds zo.”

Dank voor zorg ‘maten’

De plechtigheid vond plaats in het bijzijn van 8 Amerikaanse veteranen uit de Tweede Wereldoorlog. In hun gezelschap ook Mea Krier, die destijds in de oorlogsindustrie werkte. Zij staat als ‘Rosie the Riveter’ symbool voor alle vrouwen die dat toen deden.

De veteranen en Krier, allen tussen de 95 en 101 jaar oud, zouden de reis naar Nederland al in 2020 maken. Dit vanwege het jubileumjaar 75 jaar vrijheid. De corona-pandemie gooide echter roet in het eten. Met hun aanwezigheid bedankten de veteranen Margraten voor de zorg voor hun ‘maten’. De Amerikanen zijn overigens de hele week te gast bij Defensie. Ze bezoeken onder meer musea en monumenten ter herinnering aan operaties. Ook worden ze ontvangen op de Koninklijke Militaire Academie. Daar gaan ze in gesprek met cadetten en adelborsten. Een ontmoeting met de Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht staat eveneens op het programma. Volgende week reist het gezelschap door naar België.

 

Begraafplaats

Margraten is de enige Amerikaanse begraafplaats in Nederland. Het merendeel van de Amerikaanse militairen sneuvelde tijdens de bevrijding van het zuidoosten van Nederland en de opmars door Duitsland. Margraten is de rustplaats van 8.301 Amerikaanse militairen. 1.722 personen staan op de Muren der Vermisten.

Elk jaar op de zondag voor Memorial Day, de laatste maandag in mei, worden in Margraten de doden herdacht.

 

Bron: Defensie  Actueel