Na een loodzware eindoefening marcheerden 77 nieuwe mariniers van het BLOK EVO 21-03, onder begeleiding van de Tamboers en Pijpers van het Korps mariniers, tussen een Erehaag van oud-mariniers en actief dienende collega’s, dinsdag 26 april 2022, de Rotterdamse Van Ghentkazerne binnen. Het was een memorabele zon overgoten dag, een baret uitreiking voor het eerst weer zonder corona maatregelen.

 

Na de EMV volgde voor de 77 aspirant mariniers de 15 weken durende Eerste Vakopleiding Mariniers (EVO MARNS). De opleiding ‘Marinier algemeen’ is immers opgesplitst in twee kwalificaties: namelijk tot ‘Aspirant-marinier’ in de fase EMV MARNS en daarnaast de fase tot MARN1ALG, de opleiding EVO MARNS. De EMV vormt ‘de marinier’ die zijn/haar militaire basisvaardigheden beheerst en als lid van een marinierseenheid kan leven en overleven. De EVO borduurt daarop voort en leidt tactisch op totdat de cursist in opleiding op niveau operaties kan uitvoeren als lid van een ‘Raiding Troop’.

Na het afhangen volgde een korte toespraak door de Majoor, Hoofd Opleidingenafdeling Initiële opleidingen. De toespraak leidde naar het belangrijkste moment dat de Luitenant van het blok, de 2 belangrijkste commando’s kon geven: “Petten, af! Baretten, op!”

Een daverend applaus van familie, vrienden en collega’s viel hen ten deel toen zij hun doorleefde veldpetten krachtig tegen de grond gooiden en voor het eerst na 30 weken opleiding hun officiële mariniersbaret konden opzetten. Dat zijn de kippenvel momenten waar het uiteindelijk om draait.

Op de vrijdag morgen, 22 april, stonden de 77 aspirant mariniers klaar op het exercitieterrein van de Van Ghentkazerne. Op deze plek werd na het hijsen van de vlag het startsein gegeven voor de FINEX. Na het doorlopen van het planningsproces op de voorafgaande dagen vertrok het blok met een speedmars richting het eerste object, het Excelsior-stadion. Vervolgens zijn in een doorlopend scenario door Rotterdam verschillende objecten uitgeschakeld waaronder een elektro bedrijf en een school. Deze objecten werden weer gebruikt als aanleiding voor volgende objecten door het zuiden van Nederland. Gedurende het weekend hebben de mannen in opleiding in een hoog tempo operaties uitgevoerd, zijn ze via de lucht ingezet met Chinooks voor de eindaanval en hebben ze een amfibische verplaatsing afgelegd over de rivier de Rotte voorafgaand aan de eindmars van 25km.

 

Tijdens deze FINEX hebben de cursisten van EVO 21-03, met zware bepakking, ongeveer 100 kilometer te voet afgelegd. Alle cursisten hebben met goed gevolg de FINEX volbracht en beschikken over een grote mentale weerbaarheid en fysieke hardheid. Ze hebben de eigen grenzen opgezocht en zijn daar overheen gegaan; eigenschappen die kenmerkend zijn voor het Korps Mariniers.

De ‘Best Man’ van de opleiding is geworden: Marinier Arends. De beste schutter is geworden: Marinier de Jong.

 

 

Verschillende cursisten hebben hun beleving op papier gezet van deze bijzondere dag, zie hieronder hun beleving van de laatste dag van de opleiding:

“En dan zit het er ineens op. De eindmars is gelopen. Daar sta je dan onder de Van Brienenoordbrug met het zonnetje op je gezicht waar de camouflage inmiddels vanaf is door het begane zweet. Een brok in je keel, en de baret brand in je rechter broek zak. De baret vergezelt met een stevige handdruk van een duidelijk over trotse sergeant en korporaal. De trommelaars staan klaar om ons te begeleiden naar de oude poort van de kazerne. De pijn van je voeten en schouders doet er allemaal niet meer toe.”

“Ouders, geliefden en bekenden staan joelend aan de poort. Binnen geklapt door oud-mariniers liepen we door een slinger gemaakt van halfhoge hekken. De vlaggen en spandoeken hingen er overheen. En dan sta je er, front naar de vlaggenmast en het hoofdgebouw. Voor ons staat de kapitein achter een microfoon en eist de aandacht van het nog wilde publiek op. Een praatje, en daar besefte ik wat voor effort ik de afgelopen jaar heb moeten geven om daar te staan. Dat brok in mijn keel wordt groter en een gigantisch gevoel van trots neemt de overhand. Borst vooruit en kin omhoog, ook al voelen de voetzolen alsof je op een spijkermatras staat.”

“Blok EVO 21-03, Geeft, acht!” Schreeuwt de Luitenant. “Petten, AF” vervolgt hij zich. Om te eindigen met de woorden waar je al die tijd gewacht hebt. “Mariniers, baretten, OP!” 2 minuten later staat mijn moeder huilend om mij heen. Huilend van blijdschap en trots.”

“De FINEX was een uitdagende en bewogen week. Veel kilometers en verschillende soorten activiteiten waarbij alles nogmaals de revue passeerde. Ik heb ervan genoten, en heb een gigantisch mooie tijd gehad.”

Tekst:  ELNTMARNS Menno e.a.
Foto’s: Defensie en COM-webmaster

 

Klik hier voor foto’s