Steeds meer Nederlandse militairen begeven zich naar Noorwegen voor de oefening Trident Juncture. Woensdagmiddag 17 oktober 2018 vertrok Zr. Ms. Johan de Witt vanuit de marinehaven in Den Helder. Het amfibisch transportschip brengt honderden militairen en tientallen voertuigen naar de grootste NAVO-oefening sinds de Koude Oorlog.

De Nederlandse deelname bevat 2.200 militairen, 4 schepen, 2 helikopters, een tankvliegtuig en honderden gevechts- en ondersteunende voertuigen.

NAVO oefent verdediging grondgebied

Oefening Trident Juncture is er een die indruk maakt. Dit jaar doen 50.000 deelnemers mee uit ruim 30 NAVO-landen en partners. De NAVO test de inzet van haar snelle reactiemacht, de NATO Response Force (NRF). In het fictieve scenario oefenen die de verdediging tegen een aanval op NAVO-grondgebied. Het bondgenootschap geeft zo een duidelijke boodschap af: een aanval op 1 is een aanval op allen.

Aan boord Johan de Witt

De Nederlandse commandeur Huub Hulsker leidt vanaf de Johan de Witt een groot internationaal vlootverband met zijn maritime battle staff. Met deze staf voert hij de amfibische taakgroep aan van 3 schepen, en daarnaast de 2 permanente NAVO-vlootverbanden. Het gaat in totaal om 17 schepen.

De amfibische taakgroep voert vanaf zee met kleinere vaartuigen en rupsvoertuigen een aanval op het land uit. Dat gebeurt vanaf Zr. Ms.  Johan de Witt met een Finse infanterie-eenheid en Britse, Franse en Nederlandse mariniers, die op het marineschip zijn ingescheept. Een Cougar-transporthelikopter staat op het helikopterdek paraat. Deze kan bijvoorbeeld mariniers aan land brengen of verkenningsvluchten uitvoeren.

Marinepersoneel laadt materieel in van de amfibische taakgroep van het Korps Mariniers. Ze gaan aan boord van Zr. Ms. Johan de Witt, een amfibisch transportschip van de Koninklijke Marine. Het schip vertrekt 17 oktober vanuit de marinehaven, richting het Noorse Trondheim.

Grootschalig vertrek

Vanuit Nederland vertrokken op 10 oktober 2018 al 16 diepladers over de weg. Zij transporteren in Noorwegen het aangekomen materieel van NAVO-eenheden naar de oefenlocaties.

Britse brigade trekt door Nederland

De Britse 4th infantry Brigade trok van 8 tot en met 11 oktober al door Nederland, met 1.000 militairen en 500 voertuigen. In meerdere konvooien gingen ze vanaf Hoek van Holland en met een tankstop in Stroe,  via Oldenzaal naar de Duitse grens. De Britten oefenen een snelle wegverplaatsing over grote afstand, in dit geval zo’n 2.500 kilometer.

Voertuigen van kazerne Havelte naar station Steenwijk

Militaire voertuigen vertrokken 12 oktober van de Johannes Postkazerne in Halvelte naar station Steenwijk. Daar werden ze op 2 treinen geladen voor vervoer richting Noorwegen. Ze gaan per spoor via Duitsland, Denemarken en Zweden (over de Sontbrug) naar Centraal-Noorwegen.

Ander materieel vertrok vanuit de Eemshaven. Een groot deel van de militairen vliegt vanaf Vliegbasis Eindhoven en Schiphol. De troepen moeten 25 oktober aanwezig zijn als de belangrijkste manoeuvres van de oefening beginnen.

Bron tekst: Ministerie van Defensie

Foto’s: Mediacentrum Defensie

Tekstbewerking: Jaap C. de Bruin