Ontdek de wereld van de Koninklijke Marine op 4 & 5 september in Rotterdam tijdens de Wereldhavendagen!

Op de Parkkade strijkt de Koninklijke Marine neer met de ‘Koninklijke Marine Experience’. Er zijn diverse innovatieve stands, een Virtual Reality trailer waarbij je virtueel door een marine fregat kan bewegen en in een esports gaming booth kun je games spelen tegen de militairen. Via een educatief en interactief programma zullen de vele aanwezige mariniers bezoekers voorlichten over de mogelijkheden van werken bij de Koninklijke Marine en specifiek het Korps Mariniers. De Mariniers nemen allerlei uitrusting en materialen mee waarmee zij over de gehele wereld inzetbaar zijn

De Koninklijke Marine Experience is op 4 & 5 september toegankelijk voor iedereen. De toegang is gratis, maar er moet dit jaar van te voren wel een tijdslot gereserveerd worden via de website van de Wereldhavendagen.

“Qua Patet Orbis” (zo wijd de wereld strekt).

Zr.Ms. Friesland is een patrouilleschip (ocean-going patrol vessel – OPV) van de Holland-klasse. Tot deze klasse behoren ook de Holland, Groningen en Zeeland. Op de boeg van Zr.Ms. Friesland staat de NAVO-aanduiding van het patrouilleschip: P842.

 

 

 

 

 

De mijnenjager Zr. Ms. Schiedam is een van de mijnenjagers van de marine. Deze schepen maken deel uit van de Alkmaarklasse.
De hoofdtaak van de mijnenjagers is het vrij houden van de zee, de kustwateren en de havenmondingen van explosieven. Daarnaast beschermen ze maritieme eenheden in een mijngevaarlijk gebied door mijnenbestrijdingsoperaties uit te voeren.
Op de boeg staat de NAVO-aanduiding van de mijnenjager: M860.

 

 

 

Aan de kade liggen ook Landingsvaartuigen van het Korps Mariniers!
Zolang er mariniers zijn, is er behoefte geweest aan kleine vaartuigen om de ‘zeesoldaten’ aan land te zetten. Lange tijd roeiden mariniers zichzelf aan land met sloepen. Vanaf de Tweede Wereldoorlog verschenen de eerste landingsvaartuigen, platbodems met aan de voorkant een brede klep om zover mogelijk het strand op te komen. De Marine Schepen  zijn dit jaar helaas niet te bezoeken.

 

 

 

Je komt van alles te weten over het werk van de Koninklijke Marine bij de diverse informatieve stands in het mariniersdorp. Er is een stand met verschillende wapens, je kunt iets vragen aan een operator van een speciale eenheid maar ook over het optreden in de verschillende klimatologische omstandigheden waaronder de mariniers veelvuldig opereren! Denk hierbij aan de woestijn, bergen, jungle maar ook in de sneeuw. Dit te voet of met voertuigen en/of (last)dieren die ze daarvoor gebruiken ter ondersteuning om hun opgedragen missie succesvol tot uitvoer te kunnen brengen. Tevens is het mogelijk om zelf te ervaren hoe het is en wat het met je doet om een echt wapen ter hand te nemen, patronen (losse flodders/blanks) af te vuren en hoe lastig het is om juist veilig met een wapen om te gaan. Een hindernisbaan om jouw skills en uithoudingsvermogen te testen ontbreekt ook dit jaar niet! Durf jij deze test al aan?

Bij de Korps Zeekadetten kun je leren trossen en “keesje” gooien! Lukt het jou om in één keer raak te gooien? En als laatste kun je de marine ook in het klein beleven bij de Mini-marine met hun modelbouw schepen.

Zien we je tijdens de Wereldhavendagen op 4 of 5 september?

De Koninklijke Marine Experience is in het weekend voor iedereen geopend. Er moeten wel van tevoren een tijdslot gereserveerd worden. Klik hieronder je gewenste dag en tijd aan en reserveer daarmee direct zonder kosten je tijdslot van drie uur op zaterdag 4 of zondag 5 september!

Klik op deze link via deze link >> 

Bron tekst: Stichting Wereldhavendagen
Foto’s: Defensie
Tekst bewerking: Jaap C. de Bruin