Ceremonie

10 december 2021. Na het openingswoord van de ceremoniemeester ELTNMARNS J.G. Oosterom ving om 11.00 uur de jaarlijkse herdenking om de gevallen Mariniers sinds 1665 plaats. Vanwege de aangescherpte COVID-maatregelen vond wederom dit jaar niet plaats bij het Mariniersmonument op het Oostplein plaats maar in aangepaste vorm op de Van Ghentkazerne te Rotterdam

 

Het blijft een vreemde gewaarwording, om voor de tweede keer, ditmaal in een zeer sfeervol ingerichte Johan de Wittzaal te staan. Ook dit jaar geen traditioneel tromgeroffel van de Tamboers en Pijpers en de Mars van de “Jonge Prins van Friesland” het eerbewijs dat normaal voor de Korpscommandant wordt uitgevoerd, geen Burgemeester Ir. Ahmed Aboutaleb, geen genodigden.

 

 

 

 

 

Tijdens de sobere ceremonie in de Johan de Wittzaal, werden kransen gelegd door de Korpscommandant Jan Hut en Korpsadjudant Willem de Koning, de voorzitters van het Contact Oud- en actief dienende Mariniers, Piet Kruithof en de Vereniging van Officieren ‘Willem Joseph Baron van Ghent’, Dries van der Vossen. Namens de gemeente Rotterdam legde de commandant van de Van Ghentkazerne, Luitenant-kolonel Ben Vlasman en korporaal Naomi Wasch een krans.

 

 

Het ceremoniële deel werd afgesloten met het spelen van het signaal Taptoe, gevolgd door één minuut stilte en het spelen van het Wilhelmus.
De muziek tijdens de ceremonie werd verzorgd door het koperkwintet van de Marinierskapel.

 

 

 

 

 

Via de foto’s hopen wij u een indruk te hebben kunnen geven van de ceremoniële herdenking.

 

Tekst: Jaap C. de Bruin
Foto’s; Defensie & Jaap C. de Bruin