CDS-in-spe krijgt natte strepen

Op 15 april wordt luitenant-generaal Onno Eichelsheim de nieuwe commandant der Strijdkrachten. Met het oog op deze wisseling van de wacht werd hij eerder deze week bevorderd tot generaal. Traditioneel maakten minister Ank Bijleveld en de vertrekkend CDS luitenant-admiraal Rob Bauer de nieuwe strepen van generaal Eichelsheim nat met bier.

 


Militairen bij uitvaart Bibian Mentel

Defensie levert een militaire draagploeg voor de uitvaart van de deze week overleden Paralympische topsportster Bibian Mentel. Ze wordt morgen gecremeerd in Laren. 

De militaire betrokkenheid vindt zijn oorsprong in de contacten die Mentel had met de sporters van de Invictus Games. Zo hield ze begin vorig jaar een toespraak bij een centrale training van het Nederlandse team van dit sportevenement voor gewond geraakte militairen en veteranen.

Bibian Mentel overleed maandag op 48-jarige leeftijd aan de gevolgen van uitzaaiingen van botkanker. Ze kreeg deze ziekte voor het eerst twintig jaar geleden met als resultaat dat haar onderbeen geamputeerd moest worden. Mentel overwon de ziekte, maar die keerde steeds weer terug. Dankzij haar vechtkracht kwam ze er telkens bovenop en won als paralympisch snowboarder drie keer goud bij de Paralympische Spelen in Sotsji (2014) en Pyeongchang (2018).

Bron: Defensie

 


Defensiemedewerkers naar Tweede Kamer

De verkiezingen zijn voorbij en de 150 zetels in de Tweede Kamer zijn verdeeld. Vijf Defensiekranten lang stelden we in totaal zeven defensiecollega’s voor die probeerden een van die zetels te bemachtigen. Drie van hen slaagden daarin: de tweede-luitenants Don Ceder (ChristenUnie) en Derk Boswijk (CDA) en defensieburger Peter Valstar (VVD).

De overige vijf defensiecollega’s die zich verkiesbaar hadden gesteld, wisten geen Kamerzetel te veroveren. Maar misschien krijgen ze nog een kans wanneer bij de vorming van een nieuw kabinet kamerleden van hun partij worden benoemd tot minister of staatssecretaris. In dat geval verlaten die de Tweede Kamer en worden de vrijgekomen zetels ingenomen door partijgenoten.

Bron: Defensie

 


US Marines verder zonder tanks

Voor het eerst sinds de Eerste Wereldoorlog moet het Korps Mariniers van de Verenigde Staten het doen zonder tanks. Tot voor kort had het US Marine Corps er nog 452 ter beschikking. Inmiddels zijn 323 M1A1 Abrahams-tanks overgedragen aan de US Army. De rest volgt voor 2023.

Het schrappen van de tanks maakt deel uit van een complete make-over van het USMC die duurt tot 2030. Het krijgsmachtdeel moet in de toekomst snel, in kleine groepen en vooral over lange afstand inzetbaar zijn.

Het betekent dat er nog meer zwaar materieel uit het arsenaal verdwijnt. Het aantal artilleriebataljons gaat bijvoorbeeld van 21 naar vijf. Ook het vliegend deel van de USMC krijgt klappen: er wordt bezuinigd op de F-35B en F-35C gevechtsvliegtuigen. Per squadron zouden er niet zestien, maar tien toestellen komen. Ook het aantal VH-22 Osprey tiltrotors wordt verminderd.

De omvorming heeft tot gevolg dat de komende tien jaar een reductie van twaalfduizend mariniers wordt verwacht. De bezuiniging leidt volgens het Pentagon niet tot gedwongen ontslagen.

Bron: Marine Times. Foto: US Marine Corps (sergeant Tayler Schwamb)

 


Het Airborne Museum opent nieuwe tentoonstelling

Ondanks het feit dat het Airborne Museum momenteel geen bezoekers kan ontvangen, is er achter de schermen hard gewerkt aan het realiseren van de tentoonstelling ‘De Connectie: onze objecten, hun verhaal’.

In het Airborne Museum zijn honderden objecten, voorwerpen en verhalen te bewonderen. Toch is dit slechts een fractie van de totale collectie, het topje van de ijsberg. De collectie telt namelijk duizenden bijzondere stukken, maar die in depots wachten tot het moment dat ze in een tentoonstelling mogen pronken.

Daarom bepaalt niet het museum, maar een aantal gastconservatoren tijdens deze tentoonstelling wat de bezoeker te zien krijgt. Onder wie Ahmed Marcouch, burgemeester van Arnhem. Geert Jonker, kapitein bij de Bergings- en Identificatiedienst van de Koninklijke Landmacht en de kinderburgemeester van de gemeente Renkum, Ron Smits.

De Connectie is, vanzelfsprekend, voor iedereen te bewonderen vanaf het moment dat de Nederlandse musea hun deuren weer mogen openen.

Bron: Defensie

 

Bron: Defensiekrant 12, vrijdag 02 april 2021
Foto  2, 3 en 5: Wikipedia.nl