De pijn is het meer dan waard’

De cursisten zijn enorm blij dat het voorbij is. Gretig maar voldaan bijten ze in een broodje met kroket. Nu mogen ze zichzelf marinier noemen. Het is de lichamelijke pijn meer dan waard.”

Een half jaar geleden begonnen 65 cursisten en nog eens 16 instromers,   enthousiastelingen aan de mariniersopleiding in Rotterdam. Vrijdag 21 oktober behaalde 28 cursisten de eindstreep. Reden van de grote uitval is divers. De havenstad is traditiegetrouw decor van de opleiding en de ‘Final Exercise’ (FINEX) ter afsluiting daarvan.
Na het welkomstwoord van MAJMARNS A.T.H. de Haas, Hoofd opleidingsafdeling Initieel, was het tijd om de petten te verwisselen met de originele Mariniersbaret

 

 

 

Grenzen verleggen

Een enorme dosis doorzettingsvermogen, weinig slaap, minder eten en onbeschrijfelijke fysieke en mentale grenzen verleggen. Alleen op deze manier kan in 30 weken het ‘mariniers-DNA’ worden bijgebracht. Als klap op de vuurpijl komt alles nog een keer samen in de ‘finaleweek’.

 

Flink doorbijten

Voor 25 kilometer marsen met volle bepakking draaien de cursisten hun hand normaal gesproken niet om. Maar op de laatste dag van de FINEX is dat toch even anders. De mariniers in spe gaan door een dal. De uren slaap in de afgelopen week kunnen ze op 1 hand tellen en er zit al ruim 100 kilometer in de benen. Tijdens de laatste mars van ca.01:00 tot 06:00 uur zijn de spieren en gewrichten zo vermoeid, dat ze al bij een kleine misstap iets kunnen breken. Het is flink doorbijten.

Afgebrande voetzolen

Dit is meer dan topsport. Deze gasten leveren topprestaties zonder persoonlijk trainingsschema, luxe hotel, sauna, aangepast dieet en masseur. “Volgens mij zijn m’n voetzolen eraf gebrand”, reageert een cursist. Strompelend beweegt hij zich naar z’n plaatsje onder de Van Brienenoordbrug. Hier mogen ze even rusten, alvorens ze ca,1kilometer verderop hun baret in ontvangst kunnen nemen. De euforie is groot, maar ze zijn te uitgeput om dat onder woorden te brengen. Zij weten dat het zwaar is en dat je die baret niet zomaar verdient. Maar ze zijn zichzelf wel echt tegengekomen.

Niet zomaar militairen

Commandant van het Mariniers Opleidingscentrum, LTKOLMARNS Stefan Mastenbroek, kan trots zijn op het kader en deze mannen die mogelijk onder extreme omstandigheden en in onvoorspelbare situaties operaties uitvoeren. We trainen niet zomaar militairen, maar mariniers, zeesoldaten. Mannen die op en vanuit zee en op het land complexe en risicovolle opdrachten moeten uitvoeren.

Gemêleerd gezelschap

De Elementaire Militaire Vorming Mariniers (EMV MARNS) start 4 keer per jaar op de Rotterdamse Van Ghentkazerne. De lichting 22-01 die 21 oktober de baret kreeg, begon op 6 februari 2022.

Op 21 februari vertrok het blok naar Texel, waar traditiegetrouw de aspirant marinier de amfibische introductie volgt. Tijdens deze introductie voeren de aspiranten activiteiten uit, op en rond het water. Met drie stormen in korte tijd werden de aspiranten direct gedwongen hun aangeleerde drills toe te passen om zo zichzelf en hun buddy inzetbaar te houden.
Na een week Texel verplaatste de introductie zich naar Stroe, waar de aspiraten de beginselen van het Kaart en Kompas (KAKO) geleerd kregen. De KAKO is een belangrijk vaardigheid voor een marinier, aangezien hij ook zonder moderne GPS-systemen moet kunnen opereren.

De opleiding is zoveel mogelijk praktijkgericht. Tijdens de kazerneweken staan fysieke fitheid en theorielessen centraal. In de veldweken worden die in praktijk gebracht. Sociale en verkenningspatrouilles, (speed)marsen, amfibische operaties en optreden in verstedelijkt gebied zijn slechts wat voorbeelden van wat de mariniers in opleiding allemaal voor de kiezen krijgen.

De Best Man en de beste Schutter van de opleiding: MARN 1 B.B. Boek

 

Euforie bij de nieuwe lichting mariniers, hun familie en vrienden.

 

Tekst: Alle Hens
Tekst bewerking: Jaap C. de Bruin
Foto’s: Jaap C. de Bruin e.a.