In de werving van Defensie wordt aangevangen met het volgende. Als Marinier ben je altijd bereid om tot het uiterste te gaan. Waar dan ook ter wereld ben je binnen 48 uur inzetbaar. Van de verstikkende hitte in de jungle tot de ijskoude poolnacht. Ben jij een sportieve man of vrouw met een ijzersterke gezondheid? Nadat ze hadden gesolliciteerd werden ze uitgenodigd voor de Fitheidstest Mariniers. Hebben ze die gehaald, dan krijgen ze vervolgens een uitnodiging voor de keuring.
Maandag 07 februari 2022 is lichting 22-01, 68 cursisten, opgekomen in de Van Ghentkazerne te Rotterdam. De cursisten moesten zich tussen 09:00 en 10:00 uur melden op de bakermat van het Korps Mariniers. De cursisten zijn op diverse wijze naar de kazerne gekomen. De één werd door een familielid per auto gebracht, de ander heeft thuis afscheid genomen en is per openbaarvervoer gekomen. Eén ding hadden ze gemeen, ze sjouwen allemaal tassen met privé spullen met zich mee. Na controle, van de persoonsgegevens door de wacht, werden ze opgevangen door een korporaal of een marinier.

Persoonscontrole
Vanaf de wacht werden de cursisten naar het sportcomplex gebracht waar een viertal
tenten stonden. De eerste activiteit die hier plaats vond was de coronatest. De cursisten die een goede test afleverde konden zich ter plaatsen omkleden in de wel bekende overall voor de eerste 3 weken.

Corona controle, Omkleden van burger naar cursist.
Het volgende station was de Johan de Wittzaal waar de noodzakelijke papieren afwikkeling verder plaats vond. Enkele cursisten moesten er nog aan geloven dat ze door de kapper van de opleidingscoupe werden voorzien!

Het controleren en het uitreiken van papieren.
De kapper in actie.
Fysieke samenwerking
Opleidingsweken op de kazerne wisselen ze af met veldoefeningen en een amfibische oefening op Texel. Tijdens de opleiding is er veel aandacht voor fysieke kracht, uithoudingsvermogen en doorzettingsvermogen. Daarnaast leren ze omgaan met wapens en (over)leven als Marinier. Maar het belangrijkste is wel het leren samenwerken in teamverband. Na 30 weken vindt de Finex plaats de loodzware eindoefening die na het goed afleggen wordt beloond met de fel begeerde mariniersbaret.
Nog één activiteit vindt ter afsluiting, is de Beëdiging voor dat ze aan de slag gaan bij één van de operationele eenheden op een marinierskazerne in Nederland, op Aruba of de Nederlandse Antillen.

Foto’s maken voor de legitimatiebewijzen. Bezoek aan de Ziekenboeg
Rangen en standen doornemen.
Vooruitzichten
Als Mariniers nemen ze deel aan internationale vredesoperaties van de NAVO en de Verenigde Naties. Binnen 48 uur kunnen ze overal ter wereld worden ingezet. Het Korps Mariniers is ook medeverantwoordelijk voor de defensie van de Nederlandse Antillen en Aruba. Het is belangrijk dat ze altijd klaar staan voor uitzending. Fysiek en mentaal moeten ze dus op alles voorbereid zijn. Mariniers doen dan ook veel aan sport en lichamelijke oefeningen en trainen in de meest uiteenlopende omstandigheden. Op het water en in de bergen, in vochtige hitte en vriesdroge kou. Ze kunnen zich bovendien specialiseren als parachutist, kikvorsman, sport- of ski-instructeur. Kortom: als Marinier vergroot je je wereld. Letterlijk en figuurlijk.
Bron tekst: Werving Ministerie van Defensie
Tekst bewerking: Jaap C. de Bruin
Foto’s: Jaap C. de Bruin