Op vrijdag 10 mei 2019 was het Toepad onbegaanbaar geworden door de grote belangstelling voor de binnenkomst van blok 18/04. De parkeerplaats tegenover VGKAZ  was overvol en werden de auto’s zelfs half op de stoep en fietspad geparkeerd

Het is ook nogal wat als nieuwbakken  zoonlief  marinier na al die ontberingen van de opleiding zijn einddoel heeft bereikt en onder luid applaus de oude poort van de VGKAZ wordt binnengeklapt.
Bij  binnenkomst met tamboers en pijpers gaan zij door de oude poort, (wie kent hem niet uit zijn eigen tijd als schildwacht), en tussen 2 rijen COM leden in hun sjieke blauwe blazer, marcheren zij het exercitieterrein op, waar behalve de vele ouders, vrienden en bekenden van de nieuwe mariniers, nog een peloton oud mariniers, maar dan met het groene jack,  hun met luid applaus verwelkomen. Vervolgens is er dan een korte toespraak maar het belangrijkste moment zijn de 2 belangrijke kreten:

 

Petten af………!!!! Baretten…….op!!!!!!

Dames en heren……ze zijn van U!!!!!

Dat zijn de kippenvel momenten waar het uiteindelijk  om draait; een nieuwe groep jonge mannen voor het Korps Mariniers.

Al met al een prachtig moment om mee te mogen maken en hopelijk kan ondergetekende en met mij alle vandaag aanwezige oud mariniers nog vele malen dit evenement meemaken.

Tekst : Adriaan van Westenbrugge
Foto’s: Jaap de Bruin

Voor meer foto’s klik op deze LINK