Allesvernietigende orkanen in het Caribisch gebied zijn voor de krijgsmacht geen vreemd fenomeen. Nederlandse militairen werden na een dergelijk natuurverschijnsel al vaker ingezet om hulp te bieden en de orde te handhaven. Mocht er wederom een beroep worden gedaan op Defensie, dan kunnen mariniers in elk geval zeer snel te plaatse zijn. Dat hebben ze deze week bewezen.

 

Mariniers vertrekken halsoverkop.

De Marine Spearhead Task Unit heeft zich grondig voorbereid juist te handelen voor het geval een doemscenario werkelijkheid wordt. In de trainingsversie van afgelopen dagen was de fictieve situatie dan ook beroerd.

Twee opeenvolgende orkanen sloegen genadeloos toe op de Frans-Caribische eilanden, waaronder Guadeloupe. Los van een zwaar getroffen bevolking door alle aangerichte schade, had het eiland te maken met corruptie en plunderende bendes. Daarop klopte Frankrijk bij Nederland aan en vroeg om snel een goed getrainde eenheid te sturen voor hulp.

 

Spullen halen.

Binnen 48 uur

De mariniers van de betrokken unit bleken een snelle ontplooiing volledig waar te maken. Na een alarmering was de eenheid binnen de gewenste 48 uur met verschillende middelen inzetbaar. Niet alleen in dit geval, maar in het gehele geweldspectrum bij zowel nationale als internationale  aangelegenheden. De volledige unit is bovendien getraind in evacuatie-operaties, humanitaire hulp en rampenbestrijding en het bieden van de helpende hand bij andere noodsituaties.

 

Voor vertrek is het belangrijk niks te vergeten.

Zwaardere wapens

De Marine Spearhead Task Unit is flexibel en binnen 120 uur op te schalen naar een uitgebreidere eenheid, onder meer met zwaardere wapens en eigen transportmiddelen. Doordat de marinierseenheid snel weet te handelen, krijgen andere partijen meer tijd om hun activiteiten over te nemen. Denk aan militaire eenheden en civiele organisaties. Om hen voor te bereiden op de situatie ter plekke, brengen de mariniers die alvast in kaart.

 

 

 

2.000 militairen

Voor deze oefening, Caraibes 2022 genaamd, sluiten de mariniers zich aan bij een grote Franse humanitaire hulp en rampenbestrijdings-training. Hierbij zijn in totaal zo’n 2.000 militairen betrokken uit Canada, de Dominicaanse Republiek, Frankrijk, Groot-Brittannië, Nederland en de Verenigde Staten. Die leveren in totaal 60 voertuigen, 10 vliegtuigen en 10 schepen.

Hobbel

Wat de mariniers precies te wachten staat, weten ze pas bij het betreden van een rampgebied. Daar gaan ze sowieso voortvarend te werk. De eerste hobbel is genomen: de eenheid logistiek met al het materieel gereed te hebben voor inzet.

Bron: Defensie Actueel
Kopfoto:Marinebasis Parera