Minister Ank Bijleveld-Schouten heeft vrijdag 17 september 2017 haar ontslag ingediend bij de koning.

 

 

Op het ministerie in Den Haag lichtte de minister haar besluit toe met de volgende verklaring:

‘Afgelopen woensdag, 15 september 2021, is er een lang en belangrijk debat geweest over het verloop van de crisis in Kabul. Gisteren is er gestemd over een aantal moties. Ik wil niet verhelen dat ik verbaasd was over de gevolgen. Ik heb mijn eigen afweging gemaakt.

Ik wilde doorgaan om de taak af te maken waar ik voor sta, voor de mannen en vrouwen die in de frontlinie staan. En om de opdracht te voltooien om de tolken die nog in Afghanistan zijn en op ons rekenen in veiligheid te brengen. Dat is de verantwoordelijkheid die ik voel. Die verantwoordelijkheid wilde ik waarmaken.

Ik constateer echter dat mijn aanblijven onderwerp van discussie is geworden. Daardoor kan ik niet meer op een goede manier de verantwoordelijkheid dragen voor mijn mensen. Mensen die hun werk met passie doen, in dienst van de samenleving. Ik wil niet dat ik hun belangrijke werk in de weg sta.

Ik heb mijn partijleider en de minister-president laten weten dat ik daarom zijne majesteit de Koning zal vragen mij ontslag te verlenen. Ik wil hier mijn collega’s in het kabinet danken voor de samenwerking de afgelopen jaren. En natuurlijk mijn gezin, dat mij altijd heeft gesteund. Maar vooral wil ik mijn mensen bedanken. De militairen in binnen- en buitenland, de burgermedewerkers, de Commandant der Strijdkrachten en de secretaris-generaal.

Ik laat hen echt met pijn in het hart achter. Zij verdienen het beste en alle steun.

Ik dank u wel.’

 

Mr. F.B.J. (Ferdinand) Grapperhaus voorlopig minister

Ferdinand Grapperhaus (1959) is sinds 26 oktober 2017 minister van Justitie en Veiligheid in het kabinet-Rutte III. Sinds 17 september 2021 neemt hij tevens tijdelijk het ministerschap op Defensie waar. Hij was advocaat bij onder meer het advocatenkantoor Allen & Overy in Amsterdam en deeltijd-hoogleraar Europees arbeidsrecht in Maastricht. Hij is lid van het CDA en was in 2009 voorzitter van de programmacommissie van die partij. Verder was hij enige jaren kroonlid van de SER.

 

 

Foto’s: Ministerie van Defensie en Rijksoverheid