‘Veteranenmaand’ juni nadert z’n hoogtepunt: de Nationale Veteranendag, de 29e in Den Haag. In de aanloop hiernaar worden overal in het land lokale edities georganiseerd om veteranen te bedanken voor hun inzet. Minister Ank Bijleveld-Schouten bezocht, zaterdag 22 juni 2019 de plaatselijke Veteranendag, in Ridderkerk.

Bijleveld bezocht in Ridderkerk de foto-expositie van Bosniëveteraan Esther Cappon en deelde in haar toespraak het verhaal van Esther. Zij was 22 toen ze in 1996 werd uitgezonden als administrateur en hulpkassier. “Hoewel haar missie zeker een paar mooie momenten kende, was het voor haar toch ook een worsteling om geconfronteerd te worden met de verwoesting van de oorlog en het vrouw zijn in een mannenwereld. Van de 400 mensen op de basis waren er slechts 11 vrouw. Dit jaar staat Defensie stil bij het feit dat er 75 jaar vrouwen bij de krijgsmacht werken. Nu is dat bij de meeste eenheden heel gewoon, maar daar is het nodige aan vooraf gegaan.”

Minister Bijleveld op de foto-expositie van Bosniëveteraan Esther Cappon.

 

Behoefte aan erkenning en waardering verjaren niet”

 

Erkenning en waardering

Geregeld komen bij veteranen decennia later ervaringen toch weer naar boven. Ook bij Esther was dit het geval toen ze aan de slag ging met de expositie. Bijleveld: “Daarom ben ik ook van mening dat de behoefte aan erkenning en waardering niet verjaart. En daarom vind ik het ook zo  belangrijk om geregeld waardering te uiten richting onze veteranen.”

Diezelfde boodschap verkondigde de minister ook toen ze gisteren terugkeek op 5 jaar Veteranenwet in Veteranen Ontmoetingscentrum Ouwestomp. In datzelfde licht moet het nieuws worden gezien dat ook gisteren bekend werd: er komt een speciaal uniform voor veteranen.

Bron tekst en foto’s: Defensie actueel