Met zware bepakking legden ze in 5 dagen ca.120 kilometer te voet af. En als ‘kers op de taart’ een speedmars van 25 kilometer. Die leidde vrijdag 23 november 2018 naar de Van Ghentkazerne in Rotterdam. Na een loodzware eindoefening mochten 55 aspirant-mariniers daar eindelijk de felbegeerde baret opzetten.

Enthousiaste familieleden al dan niet met de nodige huisvlijt.

Dat gebeurde onder luid applaus van familie, vrienden en oud-mariniers.  Met de baretuitreiking eindigde de 24 weken durende opleiding van de mannen. Hun discipline en doorzettingsvermogen werden tot het uiterste op de proef gesteld.

Grensverleggend

Het slotstuk vormde de grensverleggende eindoefening van afgelopen week. Daarin werden alle fysieke, militaire en tactische vaardigheden nog een keer in de praktijk gebracht. Van speedmarsen, kaart- en kompasoefeningen tot tactische verplaatsingen en het uitvoeren van (amfibische) aanvallen.

55 handen werden geschut door Marco Kroon.

Na en korte toespraak van Jelle de Jong, Majoor der Mariniers, werden de mariniers door Majoor Marco Kroon, drager Militaire Willems-Orde gefeliciteerd. De ouders en  familieleden waren hierna in de gelegenheid om de kersverse mariniers te feliciteren.

In speedmars naar de eindstreep.

Maritiem-expeditionair

Het Korps Mariniers is snel inzetbaar en veelzijdig. Het is gespecialiseerd in het uitvoeren van maritiem-expeditionaire operaties met lichte amfibische infanterie-eenheden. De zeesoldaten zijn voor langere tijd inzetbaar, onder alle klimatologische omstandigheid

Bron tekst: Defensie

Foto’s: Hans Korbee & Jaap C. de Bruin

Klik hier voor meer foto’s