Evenals vorig jaar kon de Nationale Herdenking 15 augustus 1945 bij het Indisch Monument in Den Haag vanwege de coronamaatregelen helaas geen openbaar karakter hebben.

Tijdens de Indië Herdenking in Den Haag wordt elk jaar op 15 augustus stilgestaan bij het einde van de Tweede Wereldoorlog en de slachtoffers van de oorlog met Japan. Herdacht worden de militairen, krijgsgevangenen, de mannen, vrouwen en kinderen in en buiten de kampen en de vele slachtoffers onder de Indonesische bevolking. De jaarlijkse herdenking vond plaats bij het Indisch Monument aan de Prof. B.M. Teldersweg. Leden van het Residentie Bachkoor en Residentie Kamerkoor werken elk jaar mee aan de herdenkingsbijeenkomst. De Haagse koren zullen onder andere het Indisch Onze Vader ten gehore brengen. De plechtigheid duurde ruim een uur en werd afgesloten met het defilé langs het monument. 

Programma

De Nationale herdenking vond dit jaar met maximaal 1000 genodigden plaats. Thom de Graaf woonde voor het eerst de herdenking bij, en hielt een toespraak, als voorzitter van de Stichting Nationale Herdenking 15 augustus 1945, die hij bekleedt sinds oktober 2020.

“We herdenken op 15 augustus het einde van de Tweede Wereldoorlog voor het hele Koninkrijk der Nederlanden. Voor mij persoonlijk betekent dit dat mijn gedachten uitgaan naar mijn ouders en oudste broer en zus. Het feit dat zij die oorlogsjaren in Indië hebben doorgebracht, heeft een grote rol gespeeld in de hele familie. Het verhaal, deels het verzwegen verhaal, is altijd aanwezig geweest. Ik realiseer mij hoezeer ook ik daardoor ben gevormd.” De generatie van mijn (groot)ouders was erop gericht om aan te passen en te overleven. Een toekomstgerichte generatie.

 

 

 

Voordracht

Foto: Arnaud Roelofsz – Esther Scheldwacht en haar zoon Moos de Walle dragen deze editie voor in spoken word

Actrice en theatermaker Esther Scheldwacht zal samen met haar zoon Moos de Walle een voordracht houden. De oorlog met Japan, de bezetting en de jaren daarna hebben haar familiegeschiedenis gevormd.
Esther zegt hierover: “Mijn vader en moeder kwamen begin jaren ’50 uit het toenmalige Nederlands-Indië naar Nederland. Ze leerden elkaar hier pas kennen. Er werd thuis niet veel gepraat over de oorlog en de Bersiap. Hun generatie was gericht op aanpassen en overleven. Het werd nooit zo uitgesproken, maar het devies bij ons thuis was: je doet gewoon je best en méér dan je best.”

 

 

Sprekers

Tijdens deze herdenking zullen generaal-majoor b.d. Frank van Kappen en de 96-jarige dhr. Loek Middel spreken. Generaal-majoor der mariniers b.d. Frank van Kappen is oud-senator en voormalig adviseur van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties. Hij bracht als kind de oorlog door in een Japans kamp. Dhr. Loek Middel werd in 2020 uitgeroepen tot vitaalste oudere van Nederland. Hij dook onder tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië en werd in het laatste jaar van de oorlog gevangengenomen in de Glodok gevangenis in Batavia. Na de oorlog werd hij KNIL-militair en in 1950 kwam hij naar Nederland.

Kransleggingen Indisch Monument

Minister-president Mark Rutte en staatssecretaris Paul Blokhuis leggen namens de Raad van Ministers van het Koninkrijk der Nederlanden de eerste krans.

Nora Valk en luitenant-kolonel b.d. Peter Bergman. Als tiener zat zij in een Japans kamp in Nederlands-Indië. Zij legt de krans namens de burgerslachtoffers. Luitenant-kolonel b.d. Peter Bergman legt een krans namens de militaire slachtoffers. Zijn vader werd met een hellship naar een Japans kamp voor de kust van Singapore gebracht.

Henk Itzig Heine overleefde als jongetje samen met zijn moeder en jongste broer op het nippertje het zogenaamde Gubeng Transport in Surabaya. Samen met dochter Karen en kleinzoon Rick legt hij dit jaar de drie-generatie-krans.

Diverse hoogwaardigheidsbekleders, waaronder de ambassadeur van Indonesië, leggen kransen.

Melati-krans

Samen met bewoners van onder meer verzorgingstehuizen worden dit jaar diverse Melati-kransen gemaakt. De Melati (de Indische Jasmijn) is het symbool van herdenken van het einde van de Tweede Wereldoorlog in Azië.

Muziek

Zangeres Debrah Jade (The Voice of Holland) voerde samen met gitarist Mark de Groot ‘Someday we’ll all be’ free van Donny Hathaway op.

Medley tutorial voor scholieren door Shanelle de Lannoy en Frank Goverts

Speciaal voor scholieren zijn twee iconische Indische en Molukse liedjes (Manisé en Nina Bobo) omgezet in een eigentijdse medley. De tutorial is ingezongen door zangeres Shanelle de Lannoy (bekend van The Voice Kids) en ingespeeld door gitarist Frank Goverts. Van de deelnemende klassen/groepen werd een compilatie gemaakt. Iedereen kan natuurlijk meedoen.

Zonnebloemen laten leggen

Wanneer mensen niet naar de herdenking in Den Haag konden komen, bestond de  mogelijkheid om zonnebloemen te laten neerleggen. Op die manier kunnen we een mooie traditie in stand houden. Op 15 augustus werden door leerlingen van het Vrijzinnig-Christelijk Lyceum en het Zeekadettenkorps Vlaardingen tijdens het defilé zonnebloemen gelegd.

 

 

 

 

Bron: Nationale Herdenking
15 Augustus 1945