Nederlandse (oud-)militairen vertrokken dinsdag 16 oktober naar Australië om mee te doen aan de Invictus Games 2018. Dit is een internationaal sportevenement voor zieke en gewond geraakte militairen en vond plaats van 20 tot en met 27 oktober in Sydney, Australië.

Invictus Games

Meer dan 500 gewonde (voormalig) militairen vanuit 18 verschillende landen kwamen sportief tegen elkaar uit. Deze militairen hebben zich wereldwijd ingezet, voor anderen. De Invictus-sporters zijn helden die voor vrede en veiligheid een hoge prijs betaalden: een fysieke en/of mentale beperking voor het leven. Tijdens de sportwedstrijden strijden de militairen tegen elkaar, maar vooral met elkaar om zo het beste uit zichzelf, en de ander te halen. De Games staan dan ook voor meer dan sport alleen. Het gaat over de kracht van de menselijke geest. Voor de wil om door te gaan, respect en waardering. Een bekroning van de fysieke en mentale strijd die ze zijn aangegaan. Een gevecht waar ze als ‘invictus’, oftewel ‘onoverwinnelijk, zijn uitgekomen.

Nederlands team

De letsels van de deelnemers zijn verschillend, maar het doel is gelijk: voor Nederland uitkomen tijdens de Invictus Games. De mannen en vrouwen nemen deel aan 11 verschillende sporten. Deze variëren van atletiek en zwemmen tot wielrennen en handboogschieten. Ook teamsporten staan op het programma. Nederland neemt deel aan het zitvolleybal en het onderdeel rolstoelbasketbal. Dit jaar werd voor het eerst deelgenomen aan het zeilen.

Opening

De deelnemers keken vooruit naar de opening zaterdag 20 oktober, die zoals altijd weord verricht door de Britse Prins Harry. Hij is zelf een Afghanistan-veteraan en de initiatiefnemer van de Invictus Games. Hij hees eerder de Invictus-vlag op de Harbour Bridge en geeft het startsein bij het iconische Operahouse.

 

‘Holland Huis’ in Sydney

Net als bij de reguliere Olympische Spelen kenden de Invictus Games in Sydney een Holland Huis. Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht luitenant-generaal Hans van Griensven had daarvoor het initiatief genomen. De Nederlandse sporters, hun familie en vrienden, begeleiders en het mediateam hieven gezamenlijk het glas.

‘Tot ziens in Den Haag’

“We zien elkaar over 2 jaar in Den Haag!”. Met die woorden sloot de Britse prins Harry vandaag de 4e editie van de Invictus Games af. De lichamelijk en geestelijk gewonde militairen hebben een week lang met elkaar gesport op het Olympisch Park.

Kippenvel

In de laatste dagen was er flink succes op de atletiekbaan. Annelies Homma liep het hele veld weg op de 1500 meter en zou ook bij de mannen in de medailles zijn gevallen met haar 5.20.35. Het meeste kippenvel kreeg de Nederlandse equipe echter bij de 100 meter van oud-marinier Alexander Lamp. 2 jaar geleden kon hij, getroffen door Multiple Sclerose, nauwelijks  lopen. Op wilskracht en met hulp van een fysiotherapeut heeft hij zich naar de Invictus Games toegewerkt. Hij wilde nu per se nog een keer in zijn leven de 100 meter hardlopen en liet daarvoor een medaillekans bij het boogschieten lopen. Het werd een bijzonder ‘fisherman’s-friend-moment’ op de atletiekbaan van Sydney Olympic Park. “Het is het allemaal waard geweest”, sprak hij na afloop.

De Medailles

Goud:

Annelies Homma, atletiek, 1500 meter.

Jelle van der Steen/Ronald van Dort, rolstoeltennis

Zilver:

Edwin Vermetten, rolstoeltennis

Stephanie Verhoef, zwemmen 50 meter schoolslag en wielrennen (tijdrit)

Ronald van Dort, zwemmen 50 meter schoolslag

Joyce van den Waardenburg, discuswerpen

Luuk Veltink, indoorroeien (4 minuten) en atletiek, 1500 meter

Ploeg rolstoelbasketbal (Jelle van der Steen, Marc van de Kuilen, Jeffrey Vroegop, Ronald van Dort, Jeroen Lunsingh, Jacco Dudink, Edwin Vermetten en Alina Zoet)

Brons:

Edwin de Wolf, wielrennen (tijdrit en criterium)

Joyce van den Waardenburg atletiek, kogelstoten

Zeilen (Marc van de Kuilen, Luuk Veltink, Jeroen Lunsing, Edwin Vermetten)

 

Bron Tekst: Ministerie van Defensie
Foto’s & Video  Defensie Mediacentrum  & Fasebook.com
Tekst bewerking: Jaap C. de Bruin