Vier F-35’s raasden vandaag over het centrum van Den Haag. De zogenoemde fly past maakte deel uit van het eerbetoon aan de duizenden veteranen. Ze waren samengekomen voor de Nederlandse Veteranendag. Voor menigeen een kameraadschappelijk weerzien, soms na vele jaren.

De dag was soms ernstig, maar vooral vrolijk, met muziek, een hapje, een drankje, veel muziek, een lach en soms een traan.

Onder grote publieke belangstelling trokken sinds de ‘coronastop’ weer zo’n 100 detachementen, gevormd door meer dan 3.000 militairen door de Hofstad.

Livestream YouTube Nederlandse Veteranendag 2022

Het betrof mannen en vrouwen die onder meer zijn ingezet voor gevechtsacties, speciale operaties, het ruimen van geïmproviseerde explosieven of vredeshandhaving overal ter wereld.

Vandaag was het hun dag, toegejuicht door een deel van de Nederlandse bevolking en door collega’s in de lucht. Want niet alleen F-35’s maakten deel uit van de fly past. Ook historische toestellen, zoals Harvards en een Beechcraft en enkele helikopters maakten er deel van uit.

Livestream YouTube Nederlandse Veteranendag 2022

‘Cravate’ aan vaandels van 18 eenheden

Koning Willem-Alexander nam het defilé af. Eerder die dag bevestigde hij tijdens een besloten ceremonie op de Hofvijver aan de vaandels van 18 eenheden een ‘cravate’. Die is bedoeld als onderscheiding voor de militaire acties in Afghanistan.

Koning Willem-Alexander bevestigt tijdens een besloten ceremonie op de Hofvijver een ‘cravate’ aan een van de vaandels.
Livestream YouTube Nederlandse Veteranendag 2022

Een dergelijk omvangrijk moment van uitgereikte onderscheidingen is bepaald niet alledaags. De laatste keer dat dit grootschalig gebeurde was op 17 november 1913. Toen kregen 13 regimenten vaandels met opschriften. Koningin Wilhelmina reikte ze op het Malieveld uit.

Verbinding met rijke militaire verleden

Livestream YouTube Nederlandse Veteranendag 2022

“Vroeger vormden de vaandels een oriëntatiepunt te midden van de chaos op het slagveld. Een aanduiding waar de eigen eenheid zich bevond”, lichtte minister van Defensie Kajsa Ollongren toe. “Deze functie hebben ze al heel lang niet meer. Toch zijn de vaandels en standaarden nog altijd van grote betekenis. Ze vormen een verbinding met ons rijke militaire verleden en met het Koningshuis. En zijn een symbolisch oriëntatiepunt voor datgene waar onze militairen toe in staat zijn geweest.”

 

Bron tekst: Defensie Actueel
Bron foto’s: Defensie en Livestream Nederlandse Veteranendag 2022