Mark Veraart, Adjudant van de mariniers algemeen, heeft op 20 mei 2022 op de Van Braam Houckgeestkazerne deze functie overgenomen van ranggenoot Willem de Koning.
De Korpsadjudant is van onschatbare waarde voor het goed functioneren van het Korps Mariniers. Het wandelende doorgeefluik adviseert de Korpscommandant ‘gevraagd en ongevraagd’, zoals dat zo mooi heet, over alles wat er speelt of desnoods borrelt binnen de eenheid der zeesoldaten. Adjudant van de mariniers Willem de Koning vervulde deze rol de afgelopen 2 jaar, maar geeft het stokje nu door aan ranggenoot Mark Veraart.

 

 De Koning (54), afkomstig uit Den Helder, doorliep vanaf 1992 alle rangen tot aan zijn huidige eindrang. Hij was van vele markten thuis. Een kleine greep: eerst marinier 1 binnen één van de marinierscompagnies, later geweergroepscommandant en opvolgend pelotonscommandant bij de operationele eenheden in Doorn, chef Sport op de Van Ghentkazerne in Rotterdam, P&O-adviseur in Den Helder en uiteindelijk dus Korpsadjudant.

Brigadegeneraal Jan Hut reikte in aanwezigheid van o.a. mevrouw De Koning het Ereteken voor Verdienste in Brons uit aan Willem de Koning

 

 

Prachtlocatie

Opvolger Mark Veraart (50), afkomstig uit Steenbergen. Hij voelt zich vereerd dat hij is uitverkoren om de nieuw Korpsadjudant te worden, geeft hij aan. Hij zal zich hard maken voor de focuspunten die zijn voorganger ook heeft, stelt hij. “Voorzieningen verbeteren, werkdruk verlagen en personeelstekort bestrijden. In aanvulling op al genoemde personeelszaken: ook haperingen in de doorbevordering moeten we wegwerken. Dat mariniers sergeant-majoor en adjudant kunnen worden, omdat anderen ook doorschuiven. Nu moeten collega’s vaak nog wachten.” Ook wat dat betreft moet Faselijn 2025 uitkomst bieden.

Veraart zal verder uiteraard nadrukkelijk betrokken zijn bij het ontwerp en de bouw van de nieuwe kazerne in Nieuw-Milligen. “Dat moet een prachtlocatie worden, op alle gebied. Legering, werkplekken, ontspanning, sportfaciliteiten; noem maar op. Hier moeten we de operaties oppakken en zorgen dat mariniers met het juiste materieel aan het werk kunnen. Voordeel ten opzichte van Doorn is sowieso al dat het omringd is door oefenterrein.”

 

Meteen een klik

Veraart staat te trappelen om aan de slag te gaan als vertegenwoordiger van de equipage. “Ondanks alle uitdagingen is het enthousiasme groot binnen het Korps.” Hij is erg in zijn nopjes dat inmiddels de traditionele intocht na de Final Exercise (FINEX) van de mariniersopleiding ‘post-corona’ weer doorgang kan vinden. “De trots die je daar bemerkt, bij de jongens zelf en hun familie en vrienden, is prachtig. Zo’n ontvangst vergeet je nooit meer.”

Veraart weet het nog als de dag van gisteren, waarom hij marinier wilde worden. “Mij trok het speciale. Met een goed getrainde club mensen op avontuur. Tijdens mijn MTS-opleiding liep ik stage in de burgermaatschappij. Dat beviel me niet. Een maat van mij zei toen: ‘Het Korps Mariniers, dát moet je meemaken’. Dat deed ik in 1995 en had meteen een klik.”

Kameraadschap onbeschrijfelijk

De nieuwe Korpsadjudant legde zich vooral toe op militair opereren onder extreme omstandigheden. Het zogenoemde MOX-domein. Hij werd Mountain Leader en maakte deel uit van de Netherlands Maritime Special Operations Forces en van het C-squadron. “MOX vindt plaats onder de meest weerbarstige omstandigheden en dan zit het weer ook nog vaak tegen”, lacht Veraart. “De kameraadschap die komt bovendrijven, juist als het minder gaat, is onbeschrijfelijk.”

Naast operationele plaatsingen, inclusief uitzendingen naar Afghanistan en Kosovo, vielen ook bureaufuncties de adjudant ten deel, de afgelopen decennia. Ook daar genoot hij echter van. Bijvoorbeeld als chief training, bij het Joint Kenniscentrum MOX of als stafadjudant en chef der equipage op het Mariniers Opleidingscentrum in Rotterdam, de afgelopen 2 jaar. “Fantastisch om je kennis en ervaring kwijt te kunnen bij die jonge mariniers”, vat hij het samen. “Wat je wil is dat ook zij dezelfde mooie ervaringen kunnen opdoen als jijzelf en een mooi carrièreperspectief krijgen.”

 

Bron tekst: Alle Hens nr.4 – 2022
Foto’s: Mediacentrum Defensie
Tekst bewerking: Jap C. de Bruin