De Koninklijke Marine heeft er een nieuwe operationele eenheid bij. Op woensdag 14 juli vond de indienststelling van het Fleet Marine Squadron (FMS) plaats op de Texelse thuisbasis de Joost Dourleinkazerne.

De bijzondere expeditionaire club, bestaande uit vlootpersoneel en mariniers, wordt ingezet voor maritieme beveiligingstaken. Denk aan de beveiliging van koopvaardijschepen, boarding en maritime force protection.

Het project Fleet Marine Squadron is al enkele jaren geleden in gang gezet. Het doel? Ervoor zorgen dat de Marine Combat Groups worden ontlast. Het squadron, dat onderdeel is van de Surface Assault and Training Group (SATG), heeft het eerste wapenfeit al achter de rug. Het rondde onlangs de eerste operationele inzet af als Vessel Protection Detachment (VPD) aan boord van een koopvaardijschip in de Golf van Aden.

Het komt niet vaak voor dat een eenheid ‘vanuit het niets’ wordt geformeerd. Tijdens de ceremonie was er daarom aandacht voor dit bijzondere gegeven. Net als voor de samenwerking tussen militairen van de vloot en het Korps Mariniers die in deze eenheid schouder aan schouder opereren. Specifiek voor het FMS is de nieuwe subdienstgroep Operationele Dienst Maritiem Beveiliger opgericht.

De eenheid is nog niet compleet en bestaat momenteel uit twee teams (troops). Dit jaar neemt het FMS alleen VPD-taken op zich. Het streven is om vanaf 2022 ook de taak als guardteam aan boord van het stationsschip in het Caribisch gebied op te pakken.

Bron: Defensie