Nederlanders oefenen in Amerika

Mariniers van het 32nd Raiding Squadron uit Aruba oefenen de komende weken samen met hun Amerikaanse collega’s van 2nd Reconnaissance Battalion, 2nd Marine Divison, in Camp Lejeune, North Carolina. Tijdens oefening Caribbean Urban Warrior 21 krijgen de mariniers uitdagende scenario’s voorgeschoteld. Het is niet voor het eerst dat beide eenheden met elkaar oefenen.

De oefeningen zijn er op gericht om de samenwerking te versterken zodat de Nederlanders en Amerikanen – wanneer ze samen worden ingezet in een missie – zonder probleem zij aan zij kunnen opereren. Bij de bezoeken over en weer wordt ook gebruikgemaakt van de kenmerkende oefenfaciliteiten van beide landen. Zo was de Amerikaanse eenheid eind vorig jaar te gast op Aruba om met name te kunnen oefenen op de grens van land en water. In Camp Lejeune kunnen de Nederlanders zich bekwamen in oorlogvoering in verstedelijkt gebied en trainen met verschillende systemen en specialisten die niet in het Caribisch gebied aanwezig zijn.

Om de oefeningen ondanks de coronacrisis veilig te laten verlopen, zijn verschillende maatregelen genomen. Zo zijn deelnemende militairen in quarantaine geweest en getest. De reis van het Caribisch gebied naar North Carolina maakten ze rechtstreeks met een charter volgens het zogenoemde  ‘bubble-to-bubble‘-concept.

Bron: Saint Martin News Network. Foto: Corporal Corey A. Mathews, U.S. Marine Corps


Volgende fase

Nog een plaatje van sergeant-majoor Scheffers. Dit keer van een Cougar die leden van het Korps Mariniers naar de volgende fase van Hybrid Archer bracht. De multinationale oefening voorzag in diverse deeltrainingen, onder meer in samenwerking met de Noorse marine.

 

 

 


Moeite waard

Commandant der Strijdkrachten luitenant-admiraal Rob Bauer liet tijdens zijn recente bezoek aan het opleidingskamp van de mariniers op Texel zien dat de hoogste militair een nat pak niet schuwt. De mud crawl leverde hem naast een besmeurd gezicht ook een beloning op in de vorm van een haring en glaasje oude jenever. Sergeant Jan Dijkstra ging voor dit beeld ter plaatse.

 

 


Te Land

Recent oefenden mariniers met de helikopters van 300 Squadron voor en op de kust van Noorwegen. In eigen land weten beide partijen elkaar ook te vinden, zoals hier in de Marnewaard. Mariniers en een AS532 Cougar samen trainend op de foto. Sergeant Jasper Verolme schoot het beeld.

 

 

 

Bron: Defensiekrant