Vrij om te gaan

De eerste Walk4Veterans begon in 2014 nog heel klein. En nu, acht jaar later, is het uitgegroeid tot een evenement waar velen jaarlijks naar uitkijken! Het is een sponsorevenement waar niet het finishen het belangrijkste is, maar waar het vooral gaat om het besef van vrijheid en de gedachte aan hen die zich daar dagelijks voor inzetten.

Naast de erkenning die de deelnemers met hun deelname uitspreken, komt de opbrengst ten goede aan verschillende projecten voor veteranen.

De uitdaging

Tussen 25 juni en 10 september worden deelnemers uitgedaagd om 77 kilometer af te leggen en daar ten minste 77 euro aan sponsorgeld mee op te halen. Iedereen kan meedoen, individueel of als team. Ieder bepaalt voor zich waar, wanneer en in hoeveel etappes er gewandeld of gerend wordt. Doe je mee in de categorie ‘Special Forces’? Dan bepaal je helemaal zelf wat je uitdaging wordt!

Militairen

Ruim 40.000 Nederlandse militairen werken bij de Marine, Landmacht, Luchtmacht en Marechaussee. In een wereld vol onrust beschermen ze wat ons dierbaar is. Ze dragen elke dag bij aan vrede en veiligheid.

De grootste missie waar Nederland momenteel aan deelneemt is die in Litouwen. Andere missies zijn onder andere in Afghanistan, Jordanië, Irak, en Somalië.

De omstandigheden waarin militairen hun werk doen kunnen zwaar zijn. De brandende zon en hitte in de woestijn of juist extreme kou vragen veel van het menselijk lichaam. Ook het omgaan met de lokale bevolking vraagt veel aanpassingsvermogen van militairen. De cultuur is vaak heel anders dan in Nederland.

Het werk van militairen is zeker niet altijd zonder gevaar. Dit is afhankelijk van het soort missie. Bij waarnemingsmissies en  vredeshandhavende missies is er geen inzet van geweld respectievelijk is de inzet van geweld alleen toegestaan als militairen zelf worden aangevallen. In het geval van een vredesafdwingende missie mogen militairen geweld gebruiken om een eind te maken aan een conflict.

Veteranen

Nederland kent ongeveer 107.250 veteranen. Mannen en vrouwen van alle leeftijden en missies. Veteranen hebben zich wereldwijd ingezet voor vrede en veiligheid. Natuurlijk denken we meteen aan veteranen die gevochten hebben tijdens de Tweede Wereldoorlog. Maar veteranen zijn ook jonge militairen die op missie zijn geweest naar bijvoorbeeld voormalig Joegoslavië, Afghanistan of Mali. Veteranen zijn vaak trots op hun militaire loopbaan. Ze hebben veel meegemaakt tijdens missies, ze vertellen echter soms maar weinig. 24.150 veteranen zijn nog steeds in actieve dienst van Defensie.

Soms een hoge prijs

Gelukkig ervaren de meeste veteranen geen nadelige gevolgen als gevolg van hun beroep van militair. Sommige veteranen hebben hun inzet echter met een hoge prijs moeten bekopen. Afschuwelijke gebeurtenissen tijdens een missie kunnen enorme gevolgen hebben. Ze hebben een trauma (PTSS) opgelopen of zijn gewond geraakt.

PTSS

Zo’n vijf procent van alle veteranen heeft als gevolg van één of meerdere missies een trauma opgelopen. Dit noemen we een Post Traumatische Stress Stoornis, afgekort PTSS. Dit kan zich ook pas jaren na afloop van een missie openbaren. PTSS belemmert veteranen bij hun dagelijks functioneren en kampen ze met vele symptomen.

Thuisfront

Het thuisfront is van onschatbare waarde voor een militair. Het begint al bij de voorbereiding op een missie. Na het afscheid volgen spannende maanden waarin het gezin in feite een eigen uitzending moet draaien. Het thuisfront beleeft bijzondere momenten zonder de aanwezigheid van de militair, zoals een kinderverjaardag, een diploma-uitreiking, Sinterklaas of de Kerstdagen. Het gemis van papa of mama is dan extra voelbaar.

Aanpassingsvermogen

Bij terugkomst is het weerzien vaak emotioneel. De maanden die erop volgen vragen veel van het aanpassingsvermogen van zowel de militair als van zijn of haar thuisfront. De militair heeft tijdens zijn missie een compleet ander leven geleid. Heeft samen met zijn kameraden veel meegemaakt, in een vreemd land met andere gewoontes en omstandigheden en waar gevaar altijd op de loer ligt. Ondertussen is het ‘gewone dagelijkse leven’ bij het thuisfront doorgegaan. De militair moet na terugkomst thuis de draad weer oppakken. Zowel de militair als het thuisfront moeten weer aan elkaar wennen. Ook kinderen moeten weer wennen aan de veranderde situatie waarbij papa of mama na lange tijd weer thuis is. En ook papa of mama zal weer even moeten wennen aan de kinderen. Elkaar de ruimte geven, de tijd gunnen en goed naar elkaar luisteren zijn dan van groot belang.

Help mee

Onze helden kozen bewust voor een beroep in dienst van onze vrijheid. Een beroep dat vaak gepaard gaat met eenzaamheid, onbegrip en soms zelfs een traumatische ervaring. Zij verdienen onze erkenning, waardering en steun!

Voor meer informatie klik hier

 

Bron tekst en foto’s: Walk 4 Veterans