De eerste herdenking vond om 10.00 uur plaats bij het monument aan de Statenweg, waar het hoofdkwartier van het Nederlandse leger in Rotterdam toentertijd was gevestigd. Daar overhandigden de Duitsers op de ochtend van 14 mei een brief met de eis dat Nederland zich over moest geven “of uw stad wordt vernietigd”. Terwijl de onderhandelingen nog gaande waren, begon het bombardement.
Bijzonder was het optreden van de leerlingen van de Dalton Margrietschool. De burgemeester benadrukte dat ook voor de jeugd het belangrijk is om te herdenken, zodat zij in de toekomst kunnen bijdragen dit soort dingen te voorkomen.
Uiteraard was er een delegatie van COM Rotterdam present, vergezeld van oud infanterist Wim Witfriet, die binnenkort zijn 99e verjaardag hoopt te vieren. Hij is een van de nog weinige overgebleven oud strijders uit de 2e wereldoorlog. Respect!!!
De tweede herdenking vond plaats om 13.00 uur op plein 1940-1945 bij het standbeeld van Zadkine.
Ook hier werden gedichten voorgelezen, kransen gelegd en uiteraard de Taptoe gespeeld, 2 minuten stilte gehouden en het 1e couplet van het Wilhelmus gespeeld door de Marinierskapel.
Het standbeeld De Verwoeste Stad, gemaakt door Ossip Zadkine werd op 15 mei 1953 onthuld en het bronzen beeld stelt een menselijk figuur voor zonder hart, symbool voor het hart van Rotterdam dat verloren ging bij het bombardement van 14 mei 1940.
Tekst: Adriaan van Westenbrugge
Met dank voor de foto’s van Jos van Opstal en VGKAZ Groep Faceboek.