Schout-bij-nacht René Tas is vanaf 9 september 2021 de nieuwe Commandant Zeestrijdkrachten (C-ZSK). Hij volgt vice-admiraal Rob Kramer op, die met functioneel leeftijdsontslag gaat. Tas wordt hiervoor bevorderd tot vice-admiraal en krijgt ook de functie van Admiraal Benelux (ABNL).

Tas krijgt de taak om de marine de komende vier jaar op koers te houden. De inrichtingsprincipes uit de Defensievisie 2035 zijn hierbij leidend. Tas wordt door secretaris-generaal Gea van Craaikamp rationeel, energiek en effectief genoemd. “Tas zet graag met een team resultaat neer, waarbij hij situationeel stuurt op zowel relatie als inhoud, met een scherp oog voor omgevingsinvloeden. Dat heeft hij tijdens zijn intensieve operationele loopbaan op verschillende niveaus bewezen, als (operationele) commandant en in bestuurlijke functies.”

In 1982 in dienst

De loopbaan van Tas bij Defensie begon in 1982, bij het Koninklijk Instituut voor de Marine. Hij voer daarna op Hr.Ms. Callenburgh, Hr.Ms. Isaac Sweers, Hr.Ms. Tromp en Hr.Ms. Witte de With. Met dat laatste fregat nam hij als commandocentrale officier deel aan Operatie SHARP GUARD in de Adriatische Zee. Daarna werd hij hoofd van de operationele dienst en later eerste officier aan boord van Hr.Ms. Witte de With. Hierbij nam hij onder andere deel aan een missie in de Perzische Golf en het Verre Oosten. Van 2002 tot 2005 was hij stafofficier strategisch beleid bij de Supreme Allied Commander Europe, waarna hij het commando op zich nam over Hr.Ms. Van Speijk om deel te nemen aan UNIFIL Maritiem.

Vlagofficier in VS

Na een plaatsing bij de Defensiestaf, kreeg hij in 2010 als kapitein ter zee het commando over Hr.Ms. Tromp. Het schip nam onder zijn commando deel aan een missie bij de kust van Libië en de anti-piraterij operatie OCEAN SHIELD en het bracht een term door in het Caribisch gebied. Hierna werd hij achtereenvolgens geplaatst bij de directie Aansturen Operationele Gereedheid van de Defensiestaf en bij de Hoofddirectie Beleid, bevorderd tot commandeur, als directeur Integraal Beleid

Sinds 2018 werkt Tas in de rang van schout-bij-nacht bij het hoofdkwartier van de NATO Supreme Allied Commander Transformation in de Verenigde Staten.

 

Bron tekst en foto’s: Ministerie van Defensie