Invictus Games 2020 in het Haagse Zuiderpark. Vandaag,16 april,  gaan ze van start. Ter gelegenheid daarvan was er vrijdagavond in de Hofstad een welkomstreceptie. Die was met name voor het internationale Invictus-sportgezelschap en hun familie. Prins Harry, de grondlegger van de spelen voor fysiek en mentaal gewonde militairen, was er ook. Hij sprak de sporters en de ongeveer 2.000 genodigden inmiddels toe. Burgemeester Jan van Zanen van Den Haag voerde eveneens het woord, net als staatssecretaris van Defensie Christophe van der Maat.

 

Danielo Mercera neemt deze Invictus Games deel aan atletiek en zwemmen. Tijdens de receptie spreekt hij met luitenant-generaal Mario Verbeek.

“Je kameraden zijn hier”, zei Van der Maat tot de sporters en hun dierbaren, “maar vooral ook je team thuis, de steun door dik en dun. Het is enorm waardevol dat ook zij deze week bij jullie zijn.”

Omgekomen

Hij richtte zich een speciaal moment tot het team van Oekraïne. “De gruwelijke oorlog in jullie land laat niemand onberoerd”, zei hij medelevend. Hij noemde voorts dat 4 Invictus-maten tijdens de gevechten in het land zijn omgekomen: Serhii Karajvan, Dmytro Oliynyk, Sergey Smilin en Vladimir Motelchuk.

“Dit komt hard binnen, bij de gehele Invictus-community. Zij waren één van jullie. Deze zware verliezen, en de oorlog die zo dichtbij woedt, brengt ons deze week misschien wel dichter bij elkaar dan ooit”, zei Van der Maat. “Want jullie weten hoe het is om in gevaarlijke gebieden je werk te doen”, vervolgde hij. “Om op te komen voor een ander. Om je in te zetten voor iets dat groter is dan jezelf: vrijheid, veiligheid en vrede.”

 

Staatssecretaris van Defensie Christophe van der Maat.

Hoop en perspectief

Volgens de staatssecretaris zit dat verweven in het militaire DNA. ”Jullie delen de ervaring van het gebroken en gewond zijn, maar jullie hebben ook geleerd hoe je kunt overwinnen.”

Van der Maat is van mening dat de vechtlust van de sporters en hun weerbaarheid de kijkers hoop en perspectief geven. “Jullie laten zien dat je niet moet denken in het onmogelijke. Jullie zijn uniek, verenigd… jullie zijn invictus. Ik wens jullie allemaal heel veel succes!”

 

 

Den Haag, Zuiderpark. 12 maart 2022.
In aanwezigheid van diverse commandanten van de verschillende krijgsmacht onderdelen, werd vandaag het Nederlandse Invictus team gepresenteerd aan de media.

Games in internationale stad van vrede en recht 

Dat deed ook burgemeester Jan van Zanen van Den Haag. Hij noemde zijn stad de plek waar iedereen zijn dromen kan laten uitkomen. “Ook als ze een handicap hebben. Sport speelt daar een heel grote rol in. En juist daarom is Den Haag zo verheugd dat de Invictus Games hier plaatsvinden.”

Het is echter niet alleen daarom. “Den Haag staat bekend als de internationale stad van vrede en recht. Daarom heeft Den Haag ook een speciaal plekje in het hart voor militairen en veteranen.”

 

 

Burgemeester Jan van Zanen

Kostbaarste geboden 

Van Zanen vertelde dat vrede en recht niet altijd alleen door diplomatie zijn te bereiken, dat er vaak voor moet worden gestreden, door dappere mannen en vrouwen. Deze militairen hebben “talloze mensen, over de hele wereld, het kostbaarste geboden: het vooruitzicht op een leven zonder angst.”

 

 

 

 

 

Bron: Defensie Actueel