Op dinsdagmorgen 11 september 2018 reisden zo’n 51 goedgemutste personen naar de Prinsessegracht in Den Haag waar chauffeur Theo met zijn touringcar ons opwachtte. Nadat alle namen “afgevinkt” waren, vertrokken we naar Hoek van Holland, waar we een bezoek brachten aan “Chateau du Lac” van eigenaar Piet van der Meer. Piet heeft daar een groot landgoed en de gebouwen daarop heeft hij het uiterlijk gegeven van een kasteel, compleet met bijgebouwen, een toren en een vijver. Mooi en indrukwekkend om te zien.

We werden hartelijk welkom geheten door Piet en zijn dochter. Zij voerden ons door een enorm grote loods, vol met oude spulletjes en gebruiksvoorwerpen. Ja, Piet is een verzamelaar mag je wel zeggen; maar daar kwamen we ook voor. Achter de loods was een heel groot terras waar we getrakteerd werden op koffie met een koekje. Na heel veel indrukken opgedaan te hebben in de loods en op het landgoed keerde iedereen terug naar het terras waar we nieuwe energie opdeden d.m.v. een door Joep en Mieke Caminada en Piet en Annelies Wakker uitstekend verzorgd lunchpakket. Na vriendelijk te zijn uitgezwaaid door Piet van der Meer en dochter zetten we koers naar Rotterdam waar nog drie programma-onderdelen op ons wachtten.

Eerst een rondvaart met de “Spido” door de Rotterdamse haven. Ons tijdschema zat goed in elkaar, want kort nadat iedereen aan boord was, vertrok de boot. De tocht over het water was interessant en leerzaam. Juist vanaf het water zie je alles toch heel anders. Het maakte veel indruk om te zien hoe groot en complex zo’n havenbedrijf eigenlijk is!

Terug aan de wal bracht de bus ons naar, jawel……., het “Mariniersmuseum”. Een “must” uiteraard voor een ieder die het Korps een warm hart toedraagt, en dat doen we!!! Enthousiast werden we ontvangen door de gids, die zelf bij de Marine Luchtvaartdienst heeft gewerkt. Helaas kon deze gids slechts een groep van maximaal 20 personen bedienen, de anderen moesten op eigen houtje op pad. Onze gids wist overal heel veel over te vertellen en bracht zijn kennis op een prettige en duidelijke manier over. Het museum is zeker de moeite waard om nog eens een keer terug te komen.

Als laatste onderdeel van de al lang geslaagde dag begaven we ons naar de Van Ghentkazerne voor een gezamenlijke BBQ met onze broeders en zusters van COM o.a. Rotterdam. Bij het Echo’s Home aangekomen werden we opgewacht door Adriaan van Westenbrugge en Gré Looten, die ons munten voor de drankjes en loten voor de (uiteraard) loterij verkochten. Na eerst met z’n allen gezellig wat drankjes op het terras te hebben genuttigd, schoven we in een lange rij langs de tafels waarop alles voor de BBQ stond opgesteld. Toen iedereen zich uitgebreid aan alle lekkernijen tegoed had gedaan, togen we met z’n allen naar binnen om ons geluk te beproeven tijdens de loterij. En natuurlijk had de één meer geluk dan de ander.

Zo rond de klok van kwart voor negen stapten we allemaal voor de laatste keer de bus in, die ons om ca. half tien, na een zeer geslaagde dag en met veel dank aan de organisatoren, keurig afzette bij station Den Haag Centraal, waarna ieder zijns weegs ging.

Tekst: Peter van Slingerland