Staande op de voormalige spoordijk, tussen de Nieuwe Maas en de Koningshaven, op het Noordereiland werden vrijdag 4 maart 2022, 71 opleidingsbaretten uitgereikt aan even zovele mariniers die de Eerste Militaire Vorming (EMV) met goed gevolg hadden volbracht. Dit alles gebeurde in de schaduw van De Hef.

De HEF (Koningshavenbrug) is op 24 september 1993 voor het treinverkeer buiten gebruik gestelde. De brug vormde een deel van de spoorlijn Rotterdam – Breda.
De brug is ontworpen door ingenieur Pieter Joosting en opengesteld op 31 oktober 1927. Deze brug was de eerste van haar soort in West-Europa.

De 71, wat uitgelaten aspirant mariniers, bevonden zich onderaan de voormalige spoordijk. Nadat enige genodigden, o.a. de Commandant MOC, Luitenant Kolonel der Mariniers Christ van Dinteren, waren gearriveerd hielt Kapitein der Mariniers M. Harkema een toespraak. Tijdens de toespraak ontvingen de kaderleden van dit blok de complimenten van de kapitein, dat werd ondersteund door een enthousiast applaus van de aspirant mariniers.
Uiteindelijk bestond ook dit blok bij de opkomst als een groep individuen met verschillende achtergronden, het kader heeft ze geleerd door te zetten ondanks ontberingen, leren samen te werken als een team met een grenzeloos onderling vertrouwen en grote kameraadschap.

De eerste weken van de EMV stonden vooral in het teken van kennismaking met het leven als Marinier en het bouwen aan het team door middel van verschillende groepsopdrachten.
De instructeurs hebben hen fysiek en mentaal sterker gemaakt en gevormd volgend de Korpswaarden; Verbondenheid, Kracht en Toewijding. De mannen zijn gereed om aan de volgende 15 weken bij de EVO te beginnen. De rode rand van de baret geeft aan dat de EMV is afgerond en dat zij zijn gevormd tot marinier. De nog relatief nieuwe traditie van het uitreiken van de opleidingsbaret werd afgesloten met een eeuwenoude traditie; het drinken van een Oorlam en werd een toost uitgebracht op het Korps Mariniers.

De saamhorigheid in de groep is in 15 weken uitgegroeid tot een eenheid, dat bleek nadat het officiële gedeelte had plaats gevonden dat ze elkaar om de nek vielen en elkaar op de schouders sloegen. Of dit het gevolg was van de verstrekte Oorlam kon niet worden vastgesteld.

Op 14 maart 2022 vangt voor dit blok de Elementaire Vakopleiding Mariniers (EVO) aan.

Tijdens de Elementaire Vakopleiding Mariniers worden ze vakinhoudelijk verder bekwaamd en wordt het rode vlak, van de mariniers baret, symbolisch verder ingekleurd..

Bron tekst: Wikipedia.org/wiki en MOC
Tekstbewerking: Jaap C. de Bruin
Foto’s: Jaap C. de Bruin