Op uitnodiging van oud marinier  wethouder Hans van der Velde uit Hellevoetsluis nam  de voorzitter COM Nederland, Piet Kruithof en zijn echtgenote plus een delegatie van COM Rotterdam  deel, aan de 11e Veteranendag van Hellevoetsluis.

De antieke “gewapende” wacht met burgemeester Milène Jinius en wethouder Hans van der Velde.

Nadat wij waren verwelkomd  door de burgemeester van Hellevoetsluis  mevr. Milène Junius volgde een lezing door veteraan Rick Torenstra. Hij vertelde tot in details zijn ervaringen van zijn opgelopen verwondingen bij een zelfmoordaanslag in Afghanistan,  waarbij hij een oog verloor en, na jaren later pas bleek, ook hersenletsel had overgehouden. Hij heeft 2 maal deelgenomen aan de Invictus Games. Op deze manier heeft hij zijn traumatische herinneringen kunnen overwinnen. De zaal was muisstil en velen werden diep geraakt door zijn gedetailleerde manier van vertellen.

Dan was het moment aangebroken om een bezoek te brengen aan het Veteranenmonument aan de Burgemeester van de Jagtkade. Daartoe waren een aantal heuse legervoertuigen ter beschikking en ging het in optocht, voorafgegaan door een antieke gewapende wacht, door de pittoreske binnenstad naar de Zeeheldenmuur,  waar het door Peter Vermaat ontworpen Veteranenmonument staat. Nadat de verschillende kransen waren gelegd werd teruggekeerd naar het Cultureel Centrum waar de traditionele blauwe hap al klaar stond.

Na de maaltijd werd een lezing gegeven door veteraan Erik Krikke. Deze lezing was  gebaseerd op zijn boek over posttraumatische stressstoornis (PTSS), die hij opliep na 10 weken Afghanistan.  Ook hij wist de toehoorders te ontroeren met zijn gedetailleerde verslag over zijn ervaringen als assistent chirurgie in het veldhospitaal in Tara Kowt.

Na deze lezing was er nog gelegenheid voor gezellig samenzijn met een  hapje en een drankje en kon teruggezien worden op een geslaagde Veteranendag.

Tekst: Adriaan van Westenbrugge