Mijnenjager Zr.Ms. Zierikzee is deze week uitgevaren voor het onschadelijk maken van een vliegtuigbom. Hoewel dat op tijd gebeurde heeft een andere vliegtuigbom in het Engelse Exeter (Devon) grote schade aangericht. 

De vliegtuigbom die ten noorden van Rotterdam werd gevonden door een schipper is er een uit de Tweede Wereldoorlog met prioriteit 1. Dat betekent dat het explosief zo snel mogelijk vernietigd moet worden, omdat het een gevaar oplevert voor de scheepvaart en de visserij, vertelt luitenant-ter-zee eerste klasse en commandant van het schip, Dinant Laros.

“Explosieven uit de Tweede Wereldoorlog zijn instabiel en onvoorspelbaar. Als die verkeerd aan dek komen of vallen, dan kunnen ze zomaar ontploffen, met alle gevolgen van dien.”

En dat zo’n explosie grote impact heeft weten ze in het Engelse Exeter. De zogenoemde Hermann van 1.000 kilo, die vorige week werd ontdekt op een bouwterrein bij een universiteit, werd door experts op professionele wijze onschadelijk gemaakt. Maar ondanks die gecontroleerde ontploffing ontstond er veel schade. Ramen in de stad sneuvelden en restanten van de bom lagen overal verspreid.
De ruiming van het explosief kreeg een hoge prioriteit, omdat het projectiel op een punt lag waar schepen vaak ten anker gaan. Als dan de bom zou worden geraakt, had dat grote gevolgen gehad.

De ruiming ging redelijk geruisloos, want van een grote plons was geen sprake. Wel was er een luide knal te horen.

Bij Rotterdam ging het er gelukkig rustiger aan toe. Voordat het explosief hier vernietigd werd, gebruikte de mijnenveger een speciaal apparaatje om zeezoogdieren in de buurt weg te jagen. “We zijn er voor de bescherming van mens en dier”, vertelt Laros. “Het apparaat stuurt een signaal dat zeezoogdieren wegjaagt, zodat dolfijnen, tuimelaars en zeehonden op ruime afstand zijn als er een explosie komt.”

Bron: Defensie Globaal
Startfoto: M862  Zr.Ms. Zierikzee