Zr.Ms. Walrus na 31 jaar met pensioen

De eerste van de vier onderzeeboten van de Walrusklasse is deze week na 31 jaar officieel uit de vaart gehaald. Zr.Ms. Walrus was sinds 1992 in dienst bij de marine. Het duurt nog tot zeker tien jaar voordat de eerste nieuwe exemplaren worden verwacht.

De onderzeeboot werd veertien keer ingezet voor missies en de bemanning was in totaal drieduizend dagen op zee. De onderdelen van de Walrus worden gebruikt om Zr.Ms. Zeeleeuw, Zr.Ms. Dolfijn en Zr.Ms. Bruinvis nog een paar jaar operationeel te houden. De Zeeleeuw is de volgende in de reeks, die naar verwachting over een paar jaar de dienst verlaat. Overigens vaart de Walrus al jaren niet meer. De onderzeeboot ligt al sinds 2018 aan de kant.

Defensie is ondertussen bezig met de verwerving van vier nieuwe onderzeeboten. Een van de meest omvangrijke vervangingstrajecten in jaren. Volgend jaar wordt het besluit genomen met welke werf Defensie in zee gaat. Partijen uit Duitsland, Frankrijk en Zweden maken nog kans om ze te mogen leveren.

De onderzeeboot was vernoemd naar het gelijknamige zeezoogdier, dat bekend staat om zijn intelligentie en behendigheid onder water. De Nederlandse boten worden wereldwijd geroemd om hun geavanceerde technologie om ongezien maritieme operaties onder water uit te voeren. Ze behoren tot de meest effectieve wapensystemen van onze krijgsmacht.

Bron: Defensie


Eerste NAVO-inzet MQ-9 Reaper

Nederland stelt drie MQ-9 Reaper onbemande verkenningsvliegtuigen ter beschikking voor verkenningsmissies aan de Oostflank.

De onbemande toestellen worden begin volgend jaar gestationeerd op Vliegbasis Campia Turzii in Roemenië. Hier zullen ze worden ingezet voor air shielding operaties, waarbij de situatie aan de grens van het verdragsgebied in de gaten wordt gehouden. Dankzij de informatie die de onbemande vliegtuigen vergaren heeft de NAVO een beter situationeel beeld en kunnen misverstanden en een mogelijke escalatie van de situatie op de oostflank worden voorkomen.

De toestellen worden minimaal zes maanden en maximaal een jaar ingezet. Hierbij zijn ongeveer 135 militairen betrokken. Onder wie veertig man voor het onderhoud van de drie toestellen in Roemenië. De merendeel van het personeel blijft op Vliegbasis Leeuwarden om vandaar de operaties aan te sturen en de verzamelde inlichtingen te verwerken.

De MQ-9 Reaper is ingedeeld bij het 306 squadron, dat beschikt over vier van deze geavanceerde verkenningstoestellen. De komende jaren komen er daarnaast nog eens vier Reapers bij.

Bron: Defensie

 


Duitsland stationeert gevechtsbrigade in Litouwen

Duitsland wil vanaf volgend jaar een permanente Duitse brigade in Litouwen stationeren, Defensieminister Boris Pistorius heeft de Bundestag, het Duitse parlement, bijgepraat over het besluit.

De Bundeswehr bereidt de plannen voor de stationering van de brigade voor, die stapsgewijs opgebouwd wordt en in 2025 operationeel moet zijn. Met een permanente brigade versterkt Duitsland de gemeenschappelijke verdediging aan de oostflank.

Net als Nederland maakt ook Duitsland al ruim zes jaar deel uit van de NAVO-missies enhanced Forward Presence, maar daarnaast ook van enhanced Vigilance Activities. Er zijn op dit moment ruim achthonderd Duitse militairen in Litouwen gestationeerd. De nieuwe gevechtsbrigade wordt permanent gestationeerd in Litouwen, naar verluidt met een kazerne in de omgeving Kaunas of Vilnius, en neemt de activiteiten van de tijdelijke eenheden over. Duitsland praat nog met NAVO-partners over samenwerking.

Bron: Bundeswehr


Nieuwe commandant voor mariniers

In de stad die onlosmakelijk verbonden is met het Korps Mariniers vond deze week de commando-overdracht plaatsvond. Brigadegeneraal der mariniers Jan Hut gaf in Rotterdam het stokje over aan brigadegeneraal der mariniers Ivo Moerman, die hiermee de zestigste commandant in de geschiedenis van het korps is geworden.

In een speech gaf Moerman zich trots, vereerd én nederig te voelen om deze functie op zich te mogen nemen. Hij stelde zeer gemotiveerd te zijn.

Bij mariniers gaat het om lichte infanterie-eenheden die op zee, land en de grens daarvan kunnen optreden. Ze worden regelmatig ingezet voor missies wereldwijd. Onlangs vertrok nog een eenheid naar Bosnië om daar een bijdrage te leveren aan de missie EUFOR Althea.

Bron: Defensie

 

 


Amerikaans materiaal via Vlissingen naar Duitsland, Letland en Polen

Liefhebbers van groot militair materieel kunnen hun ogen uitkijken, nu de Amerikaanse 1st Infantry Division Combat Aviation Brigade tot het einde van het jaar helikopters en voertuigen door Nederland verplaatst. De vracht gaat met Nederlandse ondersteuning via Vlissingen naar brigades in Duitsland, Letland en Polen.

Daartoe is het overslagterrein in de Zeeuwse havenplaats sinds 6 oktober aangewezen als tijdelijk militair object. De 1.400 voertuigen worden over de weg verplaatst en de 55 Apache gevechtshelikopters en Blackhawk- en Chinook transportheli’s vliegen via Vliegbasis Woensdrecht naar hun eindbestemming. Om dit transport mogelijk te maken neemt Defensie op verzoek van Amerika gastlandsteun voor haar rekening. Bij dit zogenoemde Host Nation Support (HNS) zijn zo’n 75 Nederlandse militairen betrokken om het transport te ondersteunen en circa driehonderd Amerikanen.

Ons land speelt als ‘gateway to Europe’ een belangrijke rol op het gebied van militaire verplaatsingen in Europa. Dat komt door de strategische ligging, goede infrastructuur en kennis op het gebied van logistiek.

Tussen 6 oktober en 24 december wordt niet alleen materieel naar Europa verplaatst, ook keert 3rd Infantry Division Combat Aviation Brigade in tegengestelde richting terug naar de Verenigde Staten. Deze eenheid maakte negen maanden lang deel uit van de versterkte Amerikaanse aanwezigheid in Oost-Europa. Die is daar aanwezig als reactie op de annexatie van de Krim door Rusland in 2014. De Amerikaanse helikopterbrigade trainde in Duitsland, Polen en Letland met NAVO-partners. 1rd Brigade neemt die taak over.

Bron: Defensie. Foto: Herman Zonderland.

 

 


Bijna zeventig procent van de Amerikaanse militairen kampt met overgewicht

Bijna zeventig procent van de Amerikaanse militairen kampt met ernstig overgewicht. Dat staat in een nieuw rapport van de non-profitorganisatie American Security Project (ASP). Ook wordt gewaarschuwd dat de vele extra kilo’s een gevaar vormen voor de militaire inzetbaarheid.

Het instituut ontdekte dat 68 procent van de militairen met hun gewicht tussen overgewicht en obesitas schommelt. Het aantal militairen in de categorie ‘zwaarlijvig’ is de afgelopen tien jaar meer dan verdubbeld. Van 10,4 procent in 2012 tot 21,6 procent vorig jaar.

“Deze snelle en aanhoudende toename bij alle krijgsmachtdelen, eenheden en rangen vormt een ernstige bedreiging. Overgewicht is de primaire oorzaak van verwondingen en medische ontslagen tijdens de dienst”, aldus het ASP. “Er zal een effectieve strategie ontwikkeld moeten worden om het probleem te monitoren en aan te pakken. Het Amerikaanse leger moet dit behandelen als elke andere chronische ziekte.”
De onderzoeksclub bestudeerde gegevens van het Pentagon, militaire artsen, het Defense Medical Surveillance System en de Armed Forces Health Surveillance Division, die waren gebaseerd op evaluaties van bijna 545.000 actieve dienstleden die in 2021 een gezondheidsbeoordeling hadden ingevuld.

Bron: Stars & Stripes


Marechausseekazerne Soesterberg sluit

De marechausseekazerne midden in Soesterberg gaat na bijna zeventig jaar dicht. De brigade verhuist de komende periode naar Camp New Amsterdam op de voormalige vliegbasis Soesterberg.

De marechaussee wordt ondergebracht bij het Landelijk Tactisch Commando (LTC) op de vliegbasis, dat sinds 2016 het landelijke hoofdkwartier is van de marechaussee. Tot dat jaar werkte de marechaussee in districten. Momenteel wordt dat LTC uitgebreid met opslag- en archiefruimte en kantoren. Die gebouwen worden de komende weken opgeleverd.

Bron: AD

 

Bron: Defensiekrant, wk 39 t/m 41