In Den Haag is vandaag voor het 2e jaar op rij in aangepaste vorm stilgestaan bij Veteranendag. Net als vorig jaar was er door COVID-19 geen defilé of openbare medaille-uitreiking. Wel was koning Willem-Alexander er deze 17e editie bij. Ondanks de beperkingen was er de gepaste aandacht voor de meer dan 100.000 veteranen die Nederland rijk is.

Deze (oud-)militairen stonden tijdens de openingsceremonie in de Koninklijke Schouwburg centraal. Vier van hen vertelden hun persoonlijke verhaal. Over hun ervaringen in landen als Afghanistan, Mali, Irak, maar ook in Nederlands-Indië. De verhalen maakten diepe indruk op premier Mark Rutte en minister van Defensie Ank Bijleveld-Schouten. Zij stonden stil bij de offers die zijn gebracht.

“Vrijheid is niet vanzelfsprekend”, zei Rutte. “En u, veteranen, u hebt zich daar ergens op de wereld en ergens in onze geschiedenis of in het hier en nu voor ingezet. En daar kunnen we u niet genoeg voor bedanken. Dat doen we op Veteranendag. Daarom draag ik de witte anjer. Daarom is er vandaag deze bijeenkomst. En daarom willen we allemaal zo graag volgend jaar weer een normale Veteranendag. Want dit is uw dag.”

Missies in Afghanistan

Bijleveld haakte in op het beëindigen van de Nederlandse bijdrage aan de missies in Afghanistan. De laatste Nederlandse militairen zijn sinds gisteren terug. “Er zijn enorme offers gebracht, door Afghanen, door NAVO-militairen en door onze eigen mensen. Wij verloren 25 collega’s en nog veel meer raakten gewond, fysiek en/of mentaal. Dat vergeten wij nooit. En wij vergeten hen ook nooit. Hun inzet, en de inzet van de meer dan 675.000 militairen tijdens 3 oorlogen en meer dan 100 missies, heeft ons diepste respect.”

“Niet alleen herinneringen daar begraven. Ik denk nog elke dag aan toen, ook al is het jaren later. Want ik ging door de hel op aarde. Maar we gingen samen. Met m’n kameraden.” Het is dit stukje songtekst over kameraadschap dat zanger Snelle schreef op basis van gesprekken met veteraan Luuk Elshout, die gewond raakte in Afghanistan.

Para-sprong
In aanloop daar naar de Veteranendag sprongen op woensdag 23 juni vier para’s boven het Malieveld met, in buddy-sprong, een van de veteranen die in het programma op zaterdag een rol speelt. De para’s hadden – zoals ieder jaar  – de vlag van de NLVD bij zich, maar ook de net geïntroduceerde nieuwe Veteranenvlag.

 

 

Programma Koninklijke Schouwburg

De festiviteiten startte zaterdag om 13.00 uur in de Koninklijke Schouwburg, waar naast muziek ook ruimte is voor video’s en toespraken. Zo vertellen enkele veteranen over hun uitzendervaring en de tijd daarna terug in Nederland. Het programma werd live uitgezonden door de NOS. Naast de ruim zestig veteranen waren ook prominenten aanwezig onder wie Koning Willem-Alexander, premier Mark Rutte, de voorzitters van de Eerste  en Tweede Kamer en Commandant der Strijdkrachten generaal Onno Eichelsheim..

Witte Anjer Perkje

Ook in andere delen van het land werd stilgestaan bij Veteranendag. Zo openden meerdere gemeenten een eigen Witte Anjer Perkje. Als symbool voor erkenning en waardering van veteranen. Dat gebeurde in plaatsen als Wierden, Almelo, Hoogeveen, Arnhem, Helmond, Sneek, Kerkrade, Noordwijkerhout, Vlissingen en Vlaardingen. Verder wapperde in heel Nederland de veteranenvlag.

Samen met andere artiesten onder wie Claudia de Breij en Stef Bos brengt Snelle op Veteranendag een ode aan de ruim 111.000 Nederlandse veteranen. De Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’ ondersteunt hen. Ook Stef Bos heeft voor deze gelegenheid een speciaal nummer geschreven, dat dan voor het eerst ten gehore wordt gebracht.

Malieveld: Ode aan onze Veteranen – een muzikaal eerbetoon

Vanaf 17.00 uur wordt het programma ‘Ode aan de Veteranen’ opgenomen, dat op 4 juli  om 18:10 uur wordt uitgezonden door Omroep Max op NPO 1. In deze uitzending doen verschillende oud-militairen hun verhaal. Onder wie twee Molukse veteranen en een echtpaar dat samen naar Sarajevo werd uitgezonden tijdens de Balkancrisis en daar “aardig wat beschadigingen hebben opgelopen.”

Bron tekst en foto’s: Defensie