Geen alledaags gezicht voor de mensen op de havenhoofden en kades van de Scheveningse haven. Op woensdag 15 juni 2022. voer onderzeeboot Zr.Ms. Zeeleeuw, van de Walrusklasse, onder het toeziend oog van honderden enthousiaste en deels volledig verraste toeschouwers de Scheveningse haven binnen. Kippenvel liep bij velen over de rug! Zaterdag 18 juni 2022 was de onderzeeboot tijdens Vlaggetjesdag één van de grote blikvangers.

 

Ontvangst in de haven

Bij het binnenvaren werden ze omringd door surfers, jetski’s en plezierboten de kades stonden vol met enthousiaste zwaaiende mensen. De combinatie van dit enthousiasme en de stralende zon maakten dit tot een prachtige dag. De Scheveningse visserij bood de complete bemanning uiteraard, een Hollandse nieuwe haring aan.

 

 

Vlaggetjesdag

Vlaggetjesdag vond dit jaar onder fantastische weersomstandigheden plaats. Het publiek was in grote getalen met o.a. de historische trams van de HTM bij de festiviteiten aan de Haven aangekomen.
Na het verzamelen in de Afrit door de COM-leden met hun eventuele partners, die zich hadden aangemeld, werd er koffie geserveerd.

De COM-leden en partners ontvingen een lunchpakket en een flesje water voor op de boot, alsmede een munt voor een drankje na terugkomst in de Afrit. Tussen 10.15 en 10.30 uur vertrok het gezelschap met het boulevardtreintje naar de meewerkende schepen.

In de 1ste Binnenhaven lagen Zr. Ms. Zeeleeuw en de Scheveningen 24 (met de naam Afrika). De jury-leden en een aantal oud-mariniers, stonden op  Zr. Ms Zeeleeuw tijdens het Admiraalvaren op één linie, de overige genodigden stonden er achter. In de 2e Binnenhaven lagen de Mijnenvegers de AMS 60 Bernise en de Hr. Ms. Mahu M880.

Officiële opening

Na drie jaar van afwezigheid vond zaterdag om 11.00 uur op het hoofdpodium de officiële opening plaats van Vlaggetjesdag in Scheveningen door Burgemeester Jan van Zanen en Henk Staghouwer, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, in het bijzijn van Generaal-majoor Richard Oppelaar en oud-marinier Joep Caminada. Bezoekers konden de rest van de dag genieten van diverse muzikale optredens, het lekkere weer en natuurlijk heel veel haring.

Admiraalvaren

Het Admiraalvaren tijdens Vlaggetjesdag is een jarenlange traditie. Elk jaar werd een Admiraal of een lid van de Admiraliteitsstaf uitgenodigd om het Admiraalvaren af te nemen. Dit houdt in dat circa 70 schepen uit de jachthaven van Scheveningen langs het Admiraalsschip varen, welke in de 1ste Binnenhaven lag aangemeerd, en een groet brachten aan de Admiraal.

De COM Onderafdeling Den Haag was door het bestuur van de organisatie gevraagd om het Admiraalvaren meer accent te geven. Dit hielt in dat er een Admiraal aanwezig moest zijn, hiervoor werd Generaal-majoor Richard Oppelaar uitgenodigd. Tevens waren 27 COM-leden, die over een COM-tenue beschikten uitgenodigd.

De jury bestond uit: Generaal-majoor der mariniers Richard Oppelaar en de oud-mariniers, Joep Caminada, Herman Koning en Peter de Zoete. Zij jureerden alle schepen op de punten: mooiste en origineelste gepavoiseerd en beste staat van onderhoud.

Tijdens het langs varen werden de schepen ‘afgeschoten’. Het was de bedoeling dat de langsvarende schepen een groet uitbrachten door het strijken van de vlag, waarna deze na het schot weer mocht worden gehesen. Het Admiraalvaren werd georganiseerd in samenwerking met de Jachtclub Scheveningen.

Dutch Marines Rowing Challenge

2 Sloepen van de mariniers, de Dutch Marines Rowing Challenge (DMRC), waren om op tijd aanwezig te kunnen zijn, reeds vrijdagavond vanuit Rotterdam vertrokken om via de Nieuwe Waterweg over de Noordzee naar de Scheveningse haven te roeien. Zij sloten zich daaraan, bij het Admiraalvaren.

 

Terug op de Afrit

Na het Admiraalvaren hadden de COM-leden en de DMRC roeiers elkaar gevonden en werd de dag afgesloten met een extra gezellig tintje aan de Afrit, met haring, diverse andere lekkernijen en een drankje. Zo werd het 75ste ‘haringevenement’ een oergezellige afsluiting met de roeiers, de COM-leden, partners en donateurs.

De COM organisatie kan terug zien op een wel geslaagde 75ste Vlaggetjesdag.

 

 

Bron tekst en foto’s: Defensie, Organisatie 75ste Vlaggetjesdag e.e.
Tekst bewerking: Jaap C. de Bruin