Op 28 september zijn diverse oud-mariniers van de Onderafdeling Den Haag naar de Nationale Taptoe geweest. Om 10.00 uur konden wij naar binnen na een polsbandje en drankmunten gekregen te hebben. We schoven een aantal tafels aan elkaar en dronken onze koffie. Na de lunch, bestaande uit diverse broodjes, melk en jus d’orange vertrokken we rond half 1 naar de arena.

Na een toespraak van de Inspecteur Generaal der Krijgsmacht, luitenant-generaal H. van Griensven, begon om half 2 de taptoe. De Marinierskapel der Koninklijke Marine, de Koninklijke Militaire Kapel “Johan Willem Friso” en de Kapel van de Koninklijke Luchtmacht namen tezamen de aftrap.

Na een optreden van La Musique de la Brigade des Sapeurs-Pompiers de Paris, met op de achtergrond prachtige beelden van Parijs, en diverse andere militaire en politie korpsen was er een kleine pauze. In het tweede gedeelte trad de Japan Air Self-defense Force Central Band op, waarbij onder meer op de Japanese drums zeer spectaculaire muziek werd gemaakt.  Het drillteam van Hans Majestet Kongens Garde uit Noorwegen gaf een fantastische presentatie.

Aks erkenning en waardering jegens de veteranen werden allereerst degenen die in Nederlands Indië en Nieuw Guinea waren omgekomen, ongeveer 6000 man, genoemd, waarna van alle missies de namen van de overleden veteranen werden vertoond. Heel indrukwekkend. Uiteraard werden tijdens de afsluitende finale het signaal ‘Taptoe’ en het Wilhelmus gespeeld, waarbij beide coupletten door alle aanwezigen werden meegezongen.

Het was een geweldige middag en een aanrader, voor iedereen die er niet bij was, om volgend jaar dit evenement bij te wonen.

Tekst: Joep Caminada